Mikal Blogt: De cultuursector in de problemen en schoolkinderen buiten beeld

3 april 2020

Er is weer een week voorbij, maar we zijn er nog niet. In onze regio neemt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds toe. De aankondiging van het kabinet om de maatregelen te verlengen, begreep ik dan ook volkomen. Toch snap ik dat veel mensen de moed een beetje in de schoenen zakte en dat het nog een ietwat onwerkelijk idee is dat je nog een maand thuis zit. Maar wat doen we het goed met z’n allen: Nederland houdt zich steeds beter aan alle maatregelen, zoals afgelopen weekend toen iedereen netjes binnen bleef ondanks het mooie weer. 

De inzet van drones door de politie 

Wie zich niet hield aan de afspraken, werd door de politie gewaarschuwd met drones. Op zich is het begrijpelijk dat de politie hiervoor andere middelen zoekt, zodat politiemensen niet blootgesteld worden aan besmettingsgevaar. Drones brengen echter ook een zeker risico met zich mee als het gaat om privacy, ze zijn vaak voorzien van een camera, en je weet niet of je gefilmd wordt. Daarom stelden we met GroenLinks en de HSP schriftelijke vragen over de inzet van drones tijdens de Coronacrisis en of er eventueel ook andere middelen mogelijk zijn die mensen kunnen waarschuwen en een minder groot risico vormen voor de privacy. Wil je meer lezen? Kijk dan hier!

Haagse cultuursector in de problemen 

Den Haag is een stad met heel veel mooie cultuurinstellingen: de Koninklijke Schouwburg, Musicon, het Kunstmuseum zijn plekken waar ik zelf vaak kom. Helaas is een voorstelling in de Schouwburg of een avondje muziek maken in Musicon nu ver weg, want al onze cultuurinstellingen zijn dicht. Helaas komen ze daardoor in financieel zwaar weer terecht en staan nu zelfs meer dan twintig Haagse cultuurinstellingen op omvallen (lees hier meer). Wij zijn dan ook erg blij dat de landelijke fractie van de PvdA heeft gepleit voor een noodfonds voor de cultuursector en we houden goed in de gaten wat er lokaal gebeurt en gedaan kan worden om de cultuursector te steunen. 

Honderden schoolkinderen buiten beeld 

Velen van jullie zullen nu naast thuiswerken ook thuisonderwijs geven. Maar helaas hebben niet alle kinderen hier de middelen voor, schreef ik vorige week al. Na een rondgang bij schoolbesturen door Omroep West blijkt echter niet alleen dat sommige kinderen thuis geen middelen hebben, maar dat er ook honderden leerlingen zijn waarmee de school het contact is verloren. Dit kan komen omdat zij in een vervelende thuissituatie zitten, maar ook omdat het bijvoorbeeld kinderen van arbeidsmigranten betreft die terug zijn gekeerd naar hun thuisland. De wethouder is met man en macht bezig om deze kinderen terug in beeld te krijgen, want dit is natuurlijk niet goed. Bij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zullen we hierover als PvdA dan ook vragen over stellen, zodat we een vinger aan de pols kunnen houden. 

Martijn op digitaal werkbezoek bij GreenFox 

Een groot deel van je werk als raadslid en wethouder bestaat uit de stad in gaan en met mensen in gesprek gaan over wat hen bezig houdt. Zelf vind ik dat één van de leukste en leerzame dingen om te doen. Door alle maatregelen rondom het coronavirus is het nu natuurlijk niet goed mogelijk om langs te gaan bij mooie bewonersinitiatieven of organisaties die ons aan het hart gaan. Martijn vond daar een leuke oplossing voor en doet zijn werkbezoeken nu deels digitaal. Afgelopen week ging hij online langs bij GreenFox, een sociale onderneming die belangrijke zaken als duurzaamheid en social return met elkaar combineert, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten bij verduurzamingsprojecten. Fijn dat we zo’n belangrijke organisatie in deze moeilijke tijd dan toch kunnen spreken! 

We gaan er weer met volle moed tegenaan, een nieuwe week in quarantaine. Geniet dit weekend op een veilige manier van het zonnetje en blijf gezond! 

Fijn weekend, 

Mikal