Mikal Blogt: De eindsprint naar het reces is ingezet

19 juni 2020

De eindsprint voor de zomervakantie is in de Haagse raad volop ingezet: nu we weer fysiek mogen vergaderen, voeren we weer met veel plezier debatten en geven we interviews over allerlei onderwerpen. En we hebben de smaak flink te pakken! 

Bestrijd armoede veroorzaakt door corona

Janneke sprong met collega-raadsleden uit andere grote steden en Kamerlid Gijs van Dijk in de bres voor betere armoedevoorzieningen in coronatijd: we moeten ervoor zorgen dat armoede in Nederland niet toeneemt door deze gezondheidscrisis. Miljarden voor KLM, terwijl de voedselbanken het moeten doen met 4 miljoen, dat kan natuurlijk niet. Door te investeren in armoedevoorzieningen, onderwijsachterstanden en werkgelegenheid voorkomen we dat nog meer mensen in armoede belanden dan voor de crisis. Lees hier het hele opiniestuk!

Extra geld voor de aanpak van het lerarentekort

De gemeente Den Haag krijgt dit jaar 3,5 miljoen euro extra van het Rijk om het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken. De komende drie jaar komt daar elk jaar nog eens ruim vier miljoen bij. Dat is de uitkomst van overleg, dinsdag, tussen minister Slob van Onderwijs en de onderwijswethouders van de vier grote steden en Almere. En dat is mooi nieuws! Want door het lerarentekort komt goed onderwijs in gevaar en neemt kansenongelijkheid toe. Het college werkt de precieze plannen met dit geld in de zomer uit, zodat een meer intensieve aanpak in het nieuwe schooljaar direct kan beginnen. We houden dit natuurlijk nauwlettend in de gaten! Lees hier meer!

Black Lives Matter: wat kunnen we lokaal doen? 

De afgelopen paar weken waren een keerpunt in de discussie over racisme in Nederland. En dat is goed en nodig! Men kijkt dan vaak naar de politiek voor oplossingen, wat terecht is, maar voor ons als politieke partij niet makkelijk. We doen als fractie ons best om niet alleen te demonstreren, maar ook daadwerkelijk verandering in te zetten. We hebben afgelopen week bijvoorbeeld met zeven andere partijen uit de gemeenteraad een initiatiefvoorstel ingediend over het koloniale verleden van Den Haag: een tijd geleden hebben we al het voorstel ingediend om een slavernijmonument te realiseren, maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Je kunt hier meer lezen over ons initiatiefvoorstel. Verder heeft Andrea namens onze fractie een debat gevoerd met de Haagse politiechef en burgemeester over etnisch profileren en een inclusief politiekorps. Dat debat gaat over een paar weken in de gemeenteraad verder. Als laatste ben ik afgelopen week ook binnen de partij het gesprek aangegaan over racisme: maandag ging ik in gesprek met o.a. Lodewijk Asscher, Amma Asante en Jerry Afriyie. Je kunt dat hier terugkijken. Heb je goede ideeën over wat we lokaal nog meer kunnen doen met dit thema? Je kunt altijd mailen naar [email protected]

Een update over de Haagse cultuursector

Onlangs is het advies voor subsidies voor kunst- en cultuurinstellingen voor de komende jaren uitgekomen. Hierin stond het voorstel om een aantal instellingen geen subsidie meer te geven, waaronder veel wijktheaters. Bülent heeft zich hard gemaakt voor het behoud van de subsidie voor het Zuiderparktheater en dat is gelukt! Ook Muzee in Scheveningen krijgt weer subsidie. Daarnaast heeft Bülent het stadsbestuur gevraagd om eens kritisch te kijken naar salarissen van bestuurders van cultuurinstellingen: dit moet in verhouding zijn met de normering topinkomens, zeker in een tijd waarin de cultuursector het moeilijk heeft. Binnenkort voeren we dit debat verder in de gemeenteraad, we houden jullie op de hoogte! 

Martijn hard aan het werk in de wijken 

Onze wethouder Martijn gaat ook tijdens de crisis onvermoeibaar de wijken in. Nieuwsuur ging met hem mee naar Zuidwest en maakte een reportage over hoe deze wijk relatief extra hard geraakt wordt door de coronacrisis. Deze wijk verdient daarom meer geld om de problemen aan te pakken en Martijn heeft toegelicht waarom dat zo belangrijk is. Kijk dat hier of hier terug! En lees hier een artikel in het NRC erover. Maar Martijn kan het natuurlijk niet alleen: de gemeente krijgt bij de wijkaanpak in Zuidwest en andere stadsdelen hulp van ‘community builders’. Dat zijn opbouwwerkers in dienst van de gemeente, die bewoners en organisaties bij elkaar brengen en helpen om goede initiatieven in een wijk verder te brengen. Onze vorige wethouder Rabin heeft deze community builders ooit in het leven geroepen, maar de financiering hiervoor dreigde te stoppen. Gelukkig heeft Martijn ervoor kunnen zorgen dat dat niet gebeurd is en dat de community builders hun goede werk voort kunnen zetten! De Telegraaf schreef erover, lees hieronder meer. 

Een veelzijdige week dus! En daarnaast voor mij persoonlijk ook een leuke week: ik heb maandag het bericht ontvangen dat ik officieel mijn studie afgerond heb. Gelukkig heb ik dit weekend eindelijk tijd om dat (coronaproof) te vieren met vrienden! Ik hoop dat jouw weekend net zo leuk zal worden. 

Blijf gezond en fijn weekend! 

Mikal