Mikal Blogt: de mouwen opgestroopt voor leven, wonen en toegankelijkheid

20 november 2020

Afgelopen week was met maar liefst tien commissievergaderingen ongelofelijk druk. Maar gelukkig deden we meer dan alleen vergaderen. De PvdA Den Haag heeft deze week namelijk voor het eerst ooit een digitaal politiek café georganiseerd. Onder leiding van de werkgroep Cultuur ging Bülent in gesprek met leden en geïnteresseerden over de Haagse kunst- en cultuursector. Daarnaast was er een viertal gasten: werkgroeplid Amy Egbers, opera zangeres, en haar pianist/begeleider Eelco Menkveld vertelden hun persoonlijke verhaal. Daarna was er een gesprek met Jan Zoet (directeur Zuiderstrandtheater/Amare) en Ben van Dungen (saxofonist/producent/docent en lid ledenraad Kunstenbond) over hoe we kunstenaars door deze crisis heen helpen. Het was een zeer interessante avond, met een perfecte livestream. Ik wil vanaf deze plek dan ook graag de Werkgroep Cultuur en alle gasten bedanken voor hun inzet en dit leuke politieke café!
En er gebeurde deze week nog meer…

Baas in eigen buik: ook in 2020!
Afgelopen week was de ‘Week van het leven’, een week waarin de anti-abortusbewegingen in Nederland grootschalig demonstreren tegen het recht op abortus in Nederland. En dat is natuurlijk echt niet meer van deze tijd. Vrouwen mogen zelf weten wat zij met hun lichaam doen en hebben zelfbeschikkingsrecht. Janneke ging daarom met Lilianne Ploumen en vele anderen de straat op in Den Haag om dit broodnodige tegengeluid tijdens de ‘Week van het Leven’ te laten horen. De demonstratie werd georganiseerd door de Bovengrondse

Martijn stroopt de mouwen op: dit is hoe we de woningnood gaan aanpakken
Onze wethouder Martijn stroopt de mouwen op: de gemeente gaat jaarlijks 4000 nieuwe huizen bouwen, waarvan een groot deel betaalbare woningen. Ook moeten 16.000 woningen worden verbeterd en verduurzaamd en moet de wijk Zuidwest een impuls krijgen. Het lijkt een bijna onmogelijke opgave, maar nu ligt er dan toch het verlossende plan op tafel.
Er zijn onlangs met alle betrokken partijen (ontwikkelaars, beleggers en corporaties) afspraken over gemaakt, die nu zijn vastgelegd in ‘een Haagse Aanpak’. En er is 50 miljoen euro steun voor betaalbare woningbouw en ruim 120 miljoen voor gebiedsontwikkeling en sociale woningbouw. Dat wordt naast het Rijksgeld gelegd dat beschikbaar is gesteld om in kwetsbare wijken zoals Zuidwest te bouwen. Lees de plannen van Martijn!

Waarom kunnen die perronopgangen bij HS nou niet open?
Janneke heeft zich met andere collega’s in de raad keihard ingezet om ervoor te zorgen dat de perronopgangen bij Hollands Spoor open blijven. Toch heeft het college besloten de aangenomen motie hierover naast zich neer te leggen en de perronopgangen toch te sluiten per eind september. Misschien heb jij er ook al een trein door gemist. Het weer openen van de toegangen vanuit de fietserstunnel naar de perrons van Hollands Spoor kost de gemeente Den Haag miljoenen euro’s, verklaarde wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) woensdag tijdens een debat met de Raad over het afsluiten van de trappen. Het werd een verhit debat, en zelfs de NOS schreef erover!
Lees hier meer en
Janneke kwam bij Omroep West in over dit onderwerp

Het is tijd voor weekend! Sinds afgelopen week kunnen we weer naar de bioscoop en het museum. Ik vind het een verademing, het idee dat je weer wat dingen buiten de deur kunt doen. Maar mocht je nog geen plannen hebben voor dit weekend dan heb ik twee tips: allereerst gaan we morgen met de afdeling flyeren in het Zeeheldenkwartier en Leyenburg.
Sluit vooral aan en meld je voor meer info bij campagnechef Edwin den Ouden!

En dan nog een beetje zelfpromotie: afgelopen week werd ik geïnterviewd door de Elsevier en sta ik in hun talentenrubriek. Een grote eer! Je kunt het interview hier lezen:  

In ieder geval wens ik je een fijn weekend! 

Blijf gezond, 

Mikal