Mikal Blogt: Een afschuwelijk ongeluk voor de kust van Scheveningen

16 mei 2020

Afgelopen week werden we als stad opgeschrikt door een afschuwelijk ongeluk voor de kust van Scheveningen: vijf jonge mannen kwamen om het leven toen zij op zee verrast werden door grote hoeveelheden zeeschuim. Ervaren surfers waren het, die wisten wat ze deden en toch kon het gebeuren dat de zee hen totaal onverwachts uit het leven rukte. De hulpdiensten hebben alles op alles gezet om hen te helpen en – toen dat tevergeefs bleek – hun lichamen te borgen. Ik wil graag mijn waardering uitspreken naar hen uitspreken, zij zijn tot het uiterste zijn gegaan. Ik wens alle nabestaanden van de betrokkenen veel sterkte bij het verwerken van dit heftige verlies. Helaas was het ongeluk op Scheveningen niet het enige vervelende nieuws van afgelopen week: in studentenflat de Struyck op het Rijswijkseplein werden de 380 bewoners opgeschrikt door een explosie en een brand. De flat, waar ik in mijn eerste jaren in Den Haag zelf gewoond heb, telt negentien verdiepingen, waardoor sommige inwoners niet makkelijk naar buiten konden en de hulpdiensten veel moeite hadden om de brand te blussen. Gelukkig is iedereen uiteindelijk veilig buiten gekomen, hoewel enkele bewoners wel nog naar het ziekenhuis moesten ter controle. Ik wil ook hiervoor de hulpdiensten bedanken en alle betrokkenen veel sterkte wensen. 

Een bijzondere raadsvergadering

Afgelopen week kwam de gemeenteraad ook weer fysiek bij elkaar: voor het eerst in de geschiedenis van het Haagse IJspaleis vergaderde de raad niet in de raadszaal, maar in het Atrium van het stadhuis. Voor onze partijgenoot Adri Duijvestein was dit een droom die uitkwam, het was dan ook heel leuk dat hij hierbij aanwezig kon zijn. Zoveel raadsleden verspreid over het Atrium leverde mooie plaatjes en een bijzondere vergadering op. En het was goed te doen, dus wat ons betreft is het zeker voor herhaling vatbaar! 

Voorkom dat maaltijdbezorgers met haast door de stad moeten crossen

We zien ze allemaal wel eens door de stad scheuren of aan je voordeur verschijnen met een lekkere maaltijd: de maaltijdbezorgers van bedrijven als Deliveroo of UberEats. Maar omdat zij geen zekerheid van inkomen hebben en door de bedrijven met vergoedingen per bestelling opgejaagd worden zoveel mogelijk maaltijden per uur te bezorgen, lopen zij veel gevaar in het verkeer. Daarom willen wij dat het college er bij het kabinet op aandringt om met regelgeving te komen voor bezorgplatforms. Er zijn ook bezorgplatforms die gewoon een vast uurloon uitbetalen. Die zekerheid van inkomen kan er net voor zorgen of je bij een rood stoplicht wel of niet op de rem trapt. Dat is niet alleen beter voor de veiligheid van de maaltijdbezorgers, maar natuurlijk van alle verkeersdeelnemers in de stad! Lees hier meer!

Meer sturing voor betaalbare woningen

Het vinden van een betaalbare woning is voor ontzettend veel Hagenaren een haast onmogelijke opgave. Lange wachttijden, hoge huren, te weinig woningen: de problemen zijn immens groot en lijken steeds groter te worden. Wat Martijn betreft is er veel meer politieke sturing nodig en moeten de schouders eronder. Er is geen tijd te verliezen! Den Haag Centraal interviewde Martijn erover.

Het was weer een drukke week, maar helaas ook een treurige week door het ongeluk op Scheveningen en de brand in de studentenflat. Ik hoop dat iedereen deze week veilig en gezond blijft. Vergeet niet om anderhalve meter afstand te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven! 

Fijn weekend, 

Mikal