Mikal Blogt: Een fijn Paasweekend gewenst!

10 april 2020

Er zit weer een week in quarantaine op. Ik merk dat ik nu pas een beetje begin te wennen aan het nieuwe normaal. We vergaderden deze week voor het eerst online met de gemeenteraad, ik deed een paar online interviews en we deden met de afdeling een superleuke online pubquiz, zoals op de foto hieronder te zien. Alles speelt zich af op anderhalve meter afstand van anderen en als ik nu naar een serie of film kijk, denk ik al gauw ‘wat staan die mensen dicht op elkaar!’.  Grappig om te merken hoe gauw je daar aan went, hoe vervelend ik het ook vind. Het afstand houden lijkt inmiddels te werken: de cijfers over besmettingen en opnames beginnen iets te dalen. 

Janneke zet afvalophaaldienst in het zonnetje! 

Desalniettemin werken de mensen in de zorg nog steeds keihard om ons gezond en wel door deze crisis te helpen en natuurlijk ook al die mensen in de logistieke sector, de supermarkten, bij de overheid en al die anderen die ik nu ongetwijfeld vergeet. Laten we hen ook niet vergeten en af en toe een hart onder de riem steken: geef je pakketbezorger een bloemetje, wees vriendelijk tegen de mensen in de supermarkten en bedank de mensen die je afval op komen halen, zoals Janneke afgelopen week deed! Het is niet makkelijk om je werk te blijven doen in deze spannende tijd en daarom deed zij mee aan de actie van Europarlementariër Agnes Jongerius om deze mensen in het zonnetje te zetten op social media! 

De eerste online raadsvergadering ooit

Normaal bereid ik me inhoudelijk voor op een raadsvergadering, neem ik plaats in de zaal en kan het politieke debat beginnen. Maar gisteren moest ik niet alleen de inhoudelijke voorbereiding doen. Ik ruimde mijn huis op, hing een schilderij op de achtergrond nog even recht en controleerde uitvoerig mijn internetverbinding. Het is toch een gek idee dat de hele stad straks recht je huiskamer in kan kijken. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Haagse gemeenteraad dat er online werd vergaderd, maar het ging goed: iedereen deed z’n inbreng, de techniek werkte goed en we konden zelfs interrumperen. Geweldig dat de griffie dit heeft kunnen realiseren! Vanaf nu is het de bedoeling zoveel mogelijk online bij elkaar te komen als gemeenteraad. Wil je weten hoe het eraan toe ging? Omroep West maakte er een item over, kijk het hier terug. 

Haagse Straatnieuws in de problemen 

We zien allemaal wel eens een vriendelijke meneer of mevrouw bij de supermarkt staan die de daklozenkrant ‘Straatnieuws’ verkoopt. Vaak is de verkoop van deze krant de enige inkomstenbron van de verkoper om eten te kunnen kopen. Maar de productie van de krant is volledig afhankelijk van giften, en door de coronacrisis komt er nu veel minder geld binnen. Janneke deed daarom met de SP, de Haagse Stadspartij, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een oproep om de gemeente tot actie manen. Ze willen dat het stadsbestuur bekijkt of Straatnieuws gebruik kan maken van coronaregelingen van het Rijk of de gemeente. 

Zo niet, dan zou de gemeente de daklozenkrant met een eenmalige bijdrage kunnen helpen. Maar je kunt ook zelf iets doen: je kunt op de website haagsstraatnieuws.nl  nu geld doneren of een digitale straatkrant kopen. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hier.

Online in gesprek met Stichting Meer Vrouwen in de Politiek

Normaal geef ik als raadslid natuurlijk vooral interviews voor (lokale) tv, radio of kranten, maar door de coronacrisis doen we dat nu even anders. Afgelopen week ging ik via Instagram live in gesprek met Stichting Meer Vrouwen in de Politiek. Deze stichting zet zich in voor vrouwen die graag politiek actief willen worden, zodat er uiteindelijk meer vrouwen in de politiek terecht komen. Erg belangrijk, want voor de democratie is het goed als volksvertegenwoordigers een goede afspiegeling van de samenleving vormen. Tijdens de coronacrisis doen ze een interviewreeks met vrouwelijke politici en deze week was ik aan de beurt. Je kan het hier terugkijken.

De strijd voor goede en betaalbare woningen gaat door! 

Ondanks de coronacrisis, zet Martijn zich nog steeds onvermoeibaar in voor verbeteringen op de Haagse woningmarkt. Vorige week schreef ik al dat het verhuren van je woning via AirBNB in Den Haag verleden tijd wordt en ook verkamering is in tien Haagse wijken niet meer toegestaan. Goede maatregelen die er in één klap voor zorgen dat er meer woningen in de particuliere huursector vrijkomen, zodat mensen in de stad beter toegang hebben tot betaalbare huurwoningen. Martijn gaf hierover een interview aan het Parool. Lees het hier terug. Maar als je dan eenmaal een betaalbaar huis hebt gevonden, wil je natuurlijk wel dat het goed onderhouden wordt en je er veilig en gezond kunt wonen. Dat is helaas niet altijd het geval: veel huurders hebben te maken met vocht- en schimmelproblematiek, door slecht onderhouden of slecht geïsoleerde woningen. Om dit probleem goed in kaart te brengen heeft Martijn het initiatief genomen om een grootschalig onderzoek te starten naar woningen in Den Haag, zodat verhuurders aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid en de problemen gericht aangepakt kunnen worden! Lees er hier meer over

Dit weekend is het tijd voor Pasen, en in quarantaine wordt dat dit jaar toch heel anders. Gelukkig wordt het mooi weer en kun je het hopelijk toch nog gezellig maken met je eigen gezin of huisgenoten. Of zoals ik – een goede tip voor als je alleen woont en een beetje vergeetachtig bent – paaseitjes voor jezelf verstoppen en een lekkere paasbrunch voor jezelf maken. Ik wens jullie allemaal een hele goede Pasen toe! 

Fijn weekend en blijf gezond, 

Mikal