Mikal Blogt: Een fijne Ramadan en acties tijdens coronacrisis

24 april 2020

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik begon het deze week toch een beetje zwaar te krijgen. Niet omdat het thuis zitten zo moeilijk is, maar omdat er niks leuks meer tegenover staat: niet af en toe een terrasje pakken met vrienden, naar de film of uit eten gaan. Ik was al dagen over mijn saaie leven aan het klagen tegen mijn moeder, die wijs zei: ‘Wees toch blij dat je in ieder geval gezond bent, een dak boven je hoofd hebt en goed te eten’. Toen ik – in navolging van Martijn een dag eerder – donderdagochtend ging helpen bij het uitdelen van voedselpakketten van de Voedselbank op de Haagse Markt, schaamde me ik dan ook een beetje voor mijn luxeprobleem. Rijen mensen die voor gezond eten afhankelijk zijn van de geweldige ondernemers en vrijwilligers die deze voedselpakketten samenstellen maakt indruk. Tegelijkertijd was ik ook heel blij dat zoveel mensen hier terecht konden. Want wat als dat niet had gekund? Juist in deze tijd waarin de volksgezondheid in gevaar is, is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot gezond eten. Via deze weg wil ik dan ook nog een compliment geven aan de toppers op de Haagse Markt die dit mogelijk hebben gemaakt: jullie zijn helden! 

Het coronadebat van deze week 

Nu blijkt dat de scholen op 11 mei weer open mogen, heb ik tijdens het coronadebat van afgelopen woensdag vooral aandacht gevraagd voor de kinderen en leraren in het onderwijs. Ik maak me grote zorgen over de achterstanden waarmee kinderen straks terugkeren op school en heb het stadsbestuur dan ook gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om voor kinderen met onderwijsachterstanden bijlesprogramma’s in de zomer of het weekend te organiseren. Daarnaast moeten we ook denken aan de bescherming van leraren: krijgen zij mogelijkheden om zich te laten testen en voldoende beschermingsmiddelen? Kan de gemeente hierin iets betekenen? De wethouder is druk in gesprek met alle schoolbesturen om het hierover te hebben, en we houden dan ook zeker een vinger aan de pols! 

Verkeersveiligheid: fietsers en voetgangers eerst

Deze week werden ook weer de reguliere debatten online hervat! En er stond meteen een groot onderwerp op de agenda, namelijk een debat over de verkeersveiligheid-plannen van het college. Wat de PvdA betreft zouden fietsers en voetgangers alle ruimte moeten krijgen in de stad. En in tijden van quarantaine en lockdown kan er wat Janneke betreft zelfs nog wel een stukje bovenop: in navolging van Brussel en Wenen zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken of we de binnenstad niet tijdelijk autovrij kunnen maken, zodat fietsers en voetgangers ook daar meer ruimte krijgen. Daarnaast zijn er maaltijdbezorgers op de fiets of scooter. Steeds vaker zien we dat de vaak jonge maaltijdbezorgers betrokken zijn bij ongelukken. Betaling per bezorging, hoe sneller hoe beter en bij sommige bedrijven zelfs een bonus als je veel bestellingen in een uur bezorgt. Deze prikkels moeten wat de PvdA betreft verdwijnen. Janneke heeft de wethouder daarom gevraagd bij het Rijk aandacht te vragen, zodat er ingegrepen kan worden. 

Verbeter de situatie van arbeidsmigranten: de plannen van Martijn 

Het aantal geregistreerde arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen in Den Haag is de afgelopen vijftien jaar vertienvoudigd. In 2005 woonden er nog zo’n 2.700 in de stad; nu zijn dat er bijna 28.000. Dat is vijf procent van de bevolking. Maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk dubbel zo hoog: de helft staat hier niet ingeschreven. Martijn wil nu met onder meer de uitzendbranche en de buurgemeenten in overleg over de vraag hoe al die arbeidsmigranten op een goede manier onderdak kunnen krijgen. Want tot nu toe ontbreekt het nog aan voldoende woonruimte voor al die mensen en het wordt tijd dat werkgevers en uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid gaan nemen! En dat gemeenten in de regio beter samenwerken om arbeidsmigranten fatsoenlijk te huisvesten. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke woning! Lees hier meer!

#SOSMORIA: aandacht voor kinderen in Griekse vluchtelingenkampen 

Al 42 gemeenten riepen het kabinet op om kinderen die vast zitten in de Griekse vluchtelingenkampen opvang te bieden in Nederland. Zeker tijdens de coronacrisis is het belangrijk dat zij een veilig onderkomen hebben. Het kabinet heeft hier tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Ook de PvdA Den Haag pleit er al langere tijd voor dat we als stad een aantal kinderen uit deze vluchtelingenkampen opnemen, en gelukkig heeft inmiddels de meerderheid van de Haagse raad zich hier achter geschaard. Daarom steunen wij de actie van Defence for Children en andere maatschappelijke organisaties vrijdagochtend op het Plein. Lees hier onze eerdere oproep terug. 

Na afgelopen dinsdag weten we dat we nog een paar weken in quarantaine in het verschiet hebben. Zondagavond met koningsnacht zal Life I Live niet doorgaan, dus dat wordt thuis een feestje bouwen. De Ramadan zal met een stuk minder gezellige iftars gepaard gaan dan normaal. En zo komen er de komende weken nog wel meer dagen aan waarop we niet samen kunnen herdenken, bezinnen en vieren. Maar juist omdat we nu niet samen kunnen zijn, is het belangrijk om nog even vol te houden, zodat we volgend jaar hopelijk weer samen kunnen vieren, herdenken en genieten. Ik wens iedereen een leuke Koningsdag toe en voor degenen die eraan meedoen een mooie Ramadan! 

Fijn weekend en blijf gezond,

Mikal 

Waar ben je naar op zoek?