Mikal Blogt: in gedeeltelijke lockdown

16 oktober 2020

Sinds afgelopen woensdag wordt het weer wat stiller in Den Haag: we gaan in gedeeltelijke lockdown. En hoe vervelend ook, het is hard nodig, want het aantal coronabesmettingen in Nederland is de tweehonderdduizend inmiddels gepasseerd. Natuurlijk balen we er allemaal van, want wat was het fijn om afgelopen zomer weer op een terras te kunnen zitten met vrienden. Maar we moeten nu weer thuis blijven om het coronavirus samen onder de duim te krijgen. Voor ons werk in de gemeenteraad betekent dat ook weer nieuwe aanpassingen. We kunnen geen werkbezoeken meer doen, maar proberen zoveel mogelijk bewoners en organisaties in de stad digitaal te blijven spreken. De gemeenteraad vergadert nu nog in het Atrium, maar zal vanaf november op een andere manier vergaderen, waarbij slechts één woordvoerder per agendapunt welkom is in de raadszaal en de stemming digitaal plaatsvindt. We doen ons best om zo goed mogelijk ons werk te blijven doen en zoveel mogelijk zorgen en ideeën op te halen uit de stad, maar mocht je een prangende kwestie hebben die onze aandacht verdient tijdens deze coronacrisis, mail dan vooral naar [email protected]

Nog een raadsvergadering!
We proberen als raad ons leven te beteren en niet meer tot diep in de nacht te vergaderen. Daarom splitsen we de agenda af en toe in tweeën en gingen we afgelopen maandag verder met de agenda van afgelopen woensdag. Oorspronkelijk zouden we afgelopen maandag ook het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur behandelen, maar omdat er vorige week een juridisch advies van het college kwam, werd de rol van de raad onduidelijk en hebben we meer tijd nodig om uit te zoeken op welke punten we het raadsvoorstel nog kunnen veranderen als Raad. Daar is Bülent met een paar collega’s nu hard mee bezig, en daarom zullen we over een paar weken tegelijkertijd met de begroting een beslissing over het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur maken. We houden jullie op de hoogte! 

Sporten in Den Haag: toegankelijk voor iedereen?
Er moet dringend meer bewogen en gesport worden in álle Haagse wijken. Dat was de conclusie van onze Sport woordvoerder Samir naar aanleiding van het onderzoeksrapport over de sportdeelname in de stad. Uit dit onderzoek blijkt weliswaar dat er over de hele stad meer gesport en bewogen wordt, maar dat wijken als Laak, de Schilderswijk, Transvaal en Escamp ver achter blijven. De verschillen tussen wijken zijn ontzettend groot. Het is mooi dat het in de welvarende wijken beter gaat, maar in wijken die het moeilijker hebben, dreigt op korte termijn een gezondheidscrisis als de gemeente niet snel actie onderneemt. Iedereen moet lekker kunnen sporten en gezond kunnen leven in Den Haag. In welke wijk je ook woont. Volgens het college worden er stappen gezet, maar dit gaat voor ons echt te traag en laten wij nog teveel kansen liggen. Maak sporten aantrekkelijk, laagdrempeliger en toegankelijk voor alle bewoners in alle wijken! Lees hier meer over hoe Samir dat wil doen: https://denhaag.pvda.nl/nieuws/lage-sportdeelname-in-meerdere-haagse-wijken-haagse-pvda-eist-snel-actie/

Het wordt een bijzondere jaarwisseling..
Aftellen bij het Nationale aftelmoment bij de Hofvijver, proosten met de buren op straat en oliebollen bakken voor de hele familie: dat is hoe we in Den Haag meestal oud en nieuw vieren. Maar dit jaar wordt alles anders rondom de jaarwisseling, want het coronavirus gooit roet in het eten. En hoe ver weg de jaarwisseling ook lijkt, afgelopen woensdag spraken we er in de Haagse raad al over. Duidelijk is al dat de vuurwerkshow bij de Hofvijver dit jaar niet doorgaat. Het besluit over het doorgaan van de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp neemt de burgemeester over vier weken. Hoewel de vergunningen er goed uit zien, kan corona natuurlijk roet in het eten gooien voor dit evenement wat altijd veel publiek trekt. We houden jullie hierover op de hoogte. 

Het is tijd voor weekend! En het zal een beetje wennen worden om onszelf weer thuis te vermaken nu de horeca weer gesloten is, maar we doen dat inmiddels niet meer voor de eerste keer.
Houd afstand en blijf gezond! 

Fijn weekend, 

Mikal 

Waar ben je naar op zoek?