Mikal Blogt: Keti Koti, voorstel over het Haagse slavernijverleden

2 juli 2021

We bespraken gisteren, op 1 juli, Keti Koti, een initiatiefvoorstel over het Haagse slavernijverleden, waarvoor we met veel partijen in deze raad de handen ineen hebben geslagen. Gisteren was het namelijk precies 148 jaar geleden dat met de Nederlandse emancipatiewet formeel een einde werd gemaakt aan de slavernij. 148 jaar lijkt lang geleden, maar het is slechts drie à vier generaties terug en voor sommige mensen gaat dit dus over hun overgrootopa of -oma.

Op de dag af 148 jaar en 2 dagen geleden waren sommigen van onze stadsgenoten geen mens, maar handelswaar. Je naam werd je ontnomen en je werd gebrandmerkt. Je vrijheid en je waardigheid ontnomen. Keti koti betekent ‘verbroken ketenen’ en het gaat vandaag niet alleen om het vieren dat die ketenen gebroken zijn, maar ook over herdenken dat die ketenen überhaupt werden omgedaan.

Bij veel mensen leeft het misverstand dat slavernij vooral iets van Amsterdam was. Maar als je hier op het Lange Voorhout loopt, is die geschiedenis er ook. Hoe mooi ook, de statige panden aan het Lange Voorhout zijn voor een groot deel gebouwd met geld dat rechtstreeks van de plantages kwam. Net als het Mauritshuis. Het toneelstuk Kraspoekol of de slavernij van Dirk van Hoogendorp, bekend als het eerste Nederlandse theaterstuk met anti slavernij als uitgangspunt, werd slechts een keer opgevoerd in de Causariestraat, in de Haagsche Schouwburg, waar nu de Universiteit Leiden zit. In theater Diligentia waren de eerste bijeenkomsten van de Nederlandse beweging tegen het slavernijverleden. Het lijkt mij dan ook mooi als hier het slavernijmonument zou komen, het college gaat onderzoeken of dit mogelijk is.

In ons initiatiefvoorstel staan een aantal ideeën die ervoor moeten zorgen dat het slavernijverleden van deze stad een serieuze plek krijgt. Een monument. Een herdenking. Formele excuses en een onderwijsprogramma. Ik ben dan ook blij dat de raad dit initiatiefvoorstel aangenomen heeft, juist op Keti Koti.

En er gebeurde meer.

Bulent is kritisch over de verklaring die wethouder Bruines (Economie, Internationaal, Dienstverlening) gaf voor de lange wachttijden bij publiekszaken. Daarom stelt hij met Judith Klokkenburg (de ChristenUnie/SGP) schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Al langer zijn de wachttijden bij publiekszaken een groot probleem. “Mensen moeten soms tien weken wachten op hun rijbewijs. Dat is gewoon niet normaal,” zegt Bulent. Vele raadsleden van verschillende partijen denken er zo over, bleek in de commissie hierover. Ze voelden de verantwoordelijke wethouder aan de tand. Als verklaring gaf zij een hoog ziekteverzuim bij ambtenaren en het hoge gebruik van het vitaliteits/generatiepact waardoor zij minder zouden werken. Het vitaliteits/generatiepact houdt in dat ouderen minder kunnen gaan werken en daarvoor een deel van hun salaris inleveren. Zo kan de gemeente voor dit extra vrijgekomen geld meer jongere krachten inhuren en winnen beide partijen. Lees hier meer: https://denhaag.pvda.nl/nieuws/kritisch-op-aangegeven-reden-voor-lange-wachttijden-voor-paspoort-of-rijbewijs/

Doe mee met de afvalopruimactie in Laak
Vrijdag 16 juli gaan Lobke Zandstra (lid algemeen bestuur Hoogheemraadschap Delfland) en raadslid Janneke Holman afval opruimen in en rond De Laak. Tussen 13:00 en 15:00 uur gaan we per kano, maar ook op het land met vuilniszakken op pad om het gebied een goede schoonmaakbeurt te geven, want helaas is er nog steeds veel zwerfvuil in en rond het water. Lijkt het je leuk om mee te doen of wil je meer informatie? Mail dan naar [email protected].

Dit weekend gaan we de Schilderswijk in voor een BuurtBabbel. ‘s Ochtends een buurt wandeling, ‘s middags op werkbezoek en afsluitend een borrel. Wil je aansluiten bij (een deel van) deze dag? Laat het dan weten aan Chantal Linnemann, via de Facebook groep, whatsapp tel: 06 24 30 52 06 of via [email protected]

Groet, Mikal