Mikal Blogt: lees elkaar niet de les over normen en waarden

16 april 2021

Het was een week met een zeer bewogen raadsvergadering. De bespreking over de verbindingsnota zorgde voor bezwaren van de fractie. Verder werd er gesproken over bomen in de stad, huisvesting van zorgdoelgroepen, integriteit van de gemeente.

Verbindingsnota
De Haagse PvdA had grote bezwaren tegen een VVD-voorstel om de verbindingsnota van wethouder Bert van Alphen te veranderen. Het voorstel veranderde de verbindingsnota dusdanig dat de PvdA-fractie zich genoodzaakt heeft gevoeld  – na bij het aannemen van dit voorstel door de raad – tegen de verbindingsnota te stemmen.

De nota ‘Bouwen aan een verbonden stad’ van het college deed een goede poging om binnen een gepolariseerde discussie over integratie en samenleven een goede richting in te slaan. Er zijn waarden die ons allemaal binden en die staan ook niet ter discussie. Het gesprek over die normen en waarden moet zonder vooroordelen en aannames gevoerd worden. Maar het VVD-voorstel haalt dit onderuit. Voor de Haagse PvdA is het essentieel dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder mitsen en maren en opgelegde normen en waarden.

Mikal: “Die normen en waarden moeten niet opgelegd worden door elkaar de les te lezen, maar in gesprek met elkaar gevonden worden. De gemeenschappelijke normen en waarden vind je met elkaar, want de stad zijn we samen. Dit VVD-voorstel haalt dat onderuit, en dat is voor ons onacceptabel.” Lees de hele inbreng van Mikal: Inbreng Nota ‘Bouwen aan een verbonden stad’ – PvdA Den Haag

Bomennota
Janneke stelde in de raadsvergadering voors om bij het planten van bomen in de stad meer prioriteit te geven aan versteende wijken zoals de Schilderswijk en Transvaal. “Want bomen zijn goed voor het klimaat en zorgen voor een fijne woonomgeving. Deze wijken verdienen als eerste een groene boost!” aldus Janneke.

Janneke stelde ook voor om parkeerplekken –  op verzoek van bewoners  – tijdelijk om te zetten in een kleine groene oase met boompje en een bankje. Als het bevalt, kan de parkeerplaats permanent wordt omgetoverd. Lees ook de inbreng die Janneke vorige week al deed in de commissie:
Bomennota: Bomen zijn relaxed – PvdA Den Haag

Huisvesting
Verder riep Janneke de wethouder op om met een helder plan te komen over hoe we mensen uit ‘zorgdoelgroepen’ (bijvoorbeeld dakloze Hagenaars) gaan huisvesten, verspreid over de hele stad.

Janneke: “Nu komen deze kwetsbare groepen terecht in zwakkere wijken waar al veel sociale huurwoningen zijn, terwijl het beter zou zijn om door de hele stad – ook in de duurdere wijken van de stad – woningen te vinden.” Alle voorstellen van Janneke werden door de raad aangenomen.

Integriteit
Ook op de agenda deze week: integriteit bij de gemeente. De gemeente Den Haag heeft de laatste jaren een paar keer te maken gehad met integriteitschendingen en fraude. Recent zijn er nieuwe gedragsregels voor bestuurders en raadsleden vastgesteld. Dat is goed, maar het is ook belangrijk om de interne organisatie op orde te maken in processen en functies, checks and balances en risicoanalyses. Vorig jaar heeft Bülent nadrukkelijk aandacht hiervoor gevraagd. Het college is daar gelukkig voortvarend mee aan de slag gegaan. Deze week werd de aanpak en voortgang van verbetering van de beheersorganisatie uitvoerig besproken.

Bülent: “ Natuurlijk is dit politiek minder zichtbaar maar als je wilt dat de gemeente het goede doet, moet de organisatie op orde zijn. Want ook verspilling en wanprestatie met publiek geld heeft een integriteitscomponent. Het gaat er niet om dat er nooit iets “fout” kan gaan maar wel hoe je dat probeert te voorkomen. En als het gebeurt, hoe je daarmee omgaat.”

Fijn weekend!

Mikal