Mikal Blogt: Met een boodschap van de gehele raad en het college

17 april 2020

Afgelopen Paasweekend moesten we ondanks het mooie weer toch afstand blijven houden. Het was natuurlijk een beetje gek. Ik maakte een paasontbijtje voor mezelf en deed een digitaal paasontbijt met mijn oudste zusje, en met een overgebleven ei deed ik mee aan het paaseieren schilderen waar mijn jongste zusje zich druk mee bezig hield. En het was zowaar toch nog gezellig! Nederland hield zich gelukkig goed aan de maatregelen rondom het coronavirus, uitzonderingen daargelaten. En de dagelijkse cijfers over ziekenhuisopnames en slachtoffers van het virus lijken een dalende lijn te vertonen, dat biedt hoop. Toch schrik ik iedere dag weer een beetje van het hoge aantal besmettingen, overledenen en ziekenhuisopnames. Want achter die kille cijfers zitten natuurlijk mensen van vlees en bloed, met familie en vrienden die vrezen voor hun leven. Laten we daarom alsjeblieft volhouden en niet verslappen: blijf afstand van elkaar houden en blijf thuis! Met deze boodschap stuurden we met de gehele gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders dan ook een brief aan Den Haag, om de stad een hart onder de riem te steken en te laten weten dat we er voor hen zijn. Lees de brief hier.

Raadswerk in coronatijd

Er werd deze week weer vergaderd en gestemd in de raadszaal, met een ruime anderhalve meter afstand van collega’s. Volgende week gaan we weer verder met het digitaal vergaderen en hopen we daar met 45 raadsleden meer handigheid in te krijgen. We proberen zoveel mogelijk werkbezoeken digitaal door te laten gaan en als het even kan ook verslag van te doen op social media of onze website. We zijn natuurlijk trots op alle stads- en partijgenoten die zich zo hard inzetten in de zorg, het onderwijs of andere vitale beroepen en zetten hen graag in de spotlight. Janneke ging daarom afgelopen week langs bij Najla van Veen, oud-bestuurslid van onze afdeling, die normaal een beleidsfunctie in het ziekenhuis heeft, maar door de coronacrisis besloot weer aan het werk te gaan als verpleegkundige. Een moedige stap, waarover Janneke met haar in gesprek ging. Lees hier het interview. 

Cultuursector in de problemen 

Al eerder schreef ik over de problemen die in de Haagse cultuursector spelen: vele culturele instellingen in de stad staan door de coronacrisis op omvallen. Dat is natuurlijk zorgelijk, niet alleen omdat daarmee banen op het spel staan, maar ook omdat culturele instellingen een belangrijke en verbindende rol hebben in de stad. We waren dan ook blij toen Minister Ingrid van Engelshoven toe zegde dat cultuurinstellingen 300 miljoen euro aan steun kunnen verwachten vanuit het kabinet. Bülent houdt dit namens de fractie natuurlijk nauwlettend in de gaten. Het is zaak dat dit geld op een goede manier verdeeld wordt, zodat grote én kleine culturele instellingen ervan kunnen profiteren. 

Glas op het strand: Janneke trekt aan de bel

Hoe fijn is het om tijdens de quarantaine af en toe (veilig) te kunnen uitwaaien op het strand? Bij Strandslag 6 en het Zwarte Pad zijn onlangs nieuwe zandpaden aangelegd. Heel goed natuurlijk, maar Janneke ontdekte dat het geen veilige zandpaden waren: in het zand bleek namelijk glas te zitten. Ontzettend gevaarlijk voor kinderen die graag op blote voetjes in de duinen spelen en voor mensen die bijvoorbeeld hun hond willen uitlaten. Janneke trok daarom aan de bel en vroeg het stadsbestuur of het mogelijk is het glas op te ruimen of nieuw en schoon zand te storen. We wachten de antwoorden af! 

Martijn in gesprek met jeugd- en jongerenwerkers

Jongeren en kinderen hebben extra moeite om zich aan de coronamaatregelen te houden, is al eerder gebleken. Ze spelen graag buiten of spreken af op openbare plekken om samen te ‘chillen’. Landelijk werd daarom al eerder de campagne ‘Slimmer chillen, samen corona killen’ opgestart om jongeren te wijzen op het gevaar hiervan. Maar ook jeugd- en jongerenwerkers spelen hierin een belangrijke rol: zij kennen jongeren in de wijk vaak goed en kunnen hen helpen een leuke dagbesteding binnen te bedenken of aanspreken op hun gedrag. Belangrijk werk in de strijd tegen het coronavirus. Martijn deed deze week daarom een (digitaal) rondje langs jeugd- en jongerenwerkers van Buurthuis Mandelaplein en Xtra Welzijn om te horen waar zij tegenaan lopen en waar ze misschien nog hulp van de gemeente kunnen gebruiken! 

Vestia opnieuw in de financiële problemen 

In de strijd voor meer betaalbare huurwoningen zijn woningcorporaties een belangrijke uitvoerder: zij zorgen voor de bouw van social huurwoningen. Helaas zijn de woningcorporaties in Den Haag financieel zwak, sterker nog: het zwakst van heel Nederland. Woningbouwcorporatie Vestia zit – na het derivatenschandaal van 2012- opnieuw in de financiële problemen. Dit levert niet alleen problemen op voor het onderhoud van bestaand woningen, maar ook voor de broodnodige bouw van jaarlijks 1.200 goedkope huurwoningen waarvoor Vestia verantwoordelijk is. Martijn zet nu in op steun van het rijk en begint daarom samen met de andere getroffen gemeenten een lobby. Zo zorgen we ervoor dat de voorraad van betaalbare woningen in Den Haag niet in gevaar komt! Lees hier meer!

Het weer belooft dit weekend iets minder mooi te worden dan vorig weekend, dus binnen blijven zal misschien minder moeilijk zijn, maar jezelf, je gezin of je huisgenoten vermaken blijft natuurlijk een uitdaging. Voor vanavond heb ik in ieder geval een tip: oud-bestuurslid en fractiemedewerker van onze afdeling Wouter Booij is een online talkshow begonnen tijdens deze quarantaine. Via Instagram gaat hij in gesprek met partijgenoten, schrijvers, cabaretiers en muzikanten. Iedere avond om 22 uur kun je die zien op zijn instagram (@wouterbooij)! Janneke en ik mochten al even vertellen over kunst en muziek, en ook vanavond zijn er weer leuke gasten. Een aanrader dus. 

Hou ook dit weekend vol en blijf gezond!

Mikal