Mikal Blogt: Ondanks de coronacrisis een drukke week

13 maart 2020

Ondanks de coronacrisis was het afgelopen week weer druk op het stadhuis. Maar: dat zal nu misschien wel anders worden. We beraden ons met de Haagse gemeenteraad nog op te nemen maatregelen rondom onze vergaderingen. Maar eerst nog even terugblikken! 

Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland!

Naast het coronavirus voltrekt zich aan de grenzen van Europa opnieuw een andere crisis: tienduizenden vluchtelingen worden gebruikt in een geopolitiek spel tussen de EU en Turkije. Onder hen zijn 500 alleenstaande kinderen. Met collega’s in de Haagse raad heb ik me daarom hard gemaakt om hen als Gemeente Den Haag een veilig onderkomen te bieden en gelukkig is de meerderheid van de Haagse gemeenteraad daar voor. Het kabinet ziet echter nog niets in de plannen om een deel van deze kinderen naar Nederland te halen, dus we wachten het af. Lees hier meer!

Daklozen ook tijdens een storm een dak boven het hoofd

Het is Janneke gelukt! Tijdens heftige stormen, zoals de afgelopen paar weken, krijgen daklozen gratis toegang tot de nachtopvang. Janneke maakte zich hier hard voor, toen bleek dat de nachtopvang tijdens storm Ciara niet openging. Lees hier meer!

Laat universiteit naar ons economisch beleid kijken

Het is belangrijk dat we geld voor het gemeentelijke economisch beleid effectief besteden: het moet daar terechtkomen waar onze Haagse economie dat het hardste nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat het geld efficiënt ingezet wordt, moeten we kennisinstituten, zoals de Universiteit Leiden – Campus Den Haag, onderzoek laten doen naar het economisch beleid van Den Haag en de efficiency ervan toetsen. Daarvoor pleitte Bülent afgelopen week met de ChristenUnie/SGP. Lees hier meer!

Bufferzones bij abortusklinieken

Op je meest kwetsbare moment nageroepen worden door activisten of geconfronteerd worden met demonstranten die je uitmaken voor kindermoordenaar. Het gebeurt steeds meer vrouwen die in Den Haag besluiten een abortus te ondergaan. Dat kan natuurlijk niet! Demonstreren is een grondrecht, maar is op zo’n moment zeer ongepast. Daarom riep Janneke met een aantal andere partijen het college op om over te gaan tot een demonstratievrije bufferzone bij abortusklinieken. Lees hier meer.

Martijn roept het Rijk op: schaf verhuurdersheffing af!

Om de woningcorporaties weer een beetje meer financiële ruimte te geven, moeten we de verhuurdersheffing afschaffen. Dan kunnen zij meer sociale huurwoningen bij bouwen en krijgen we meer ademruimte op de woningmarkt. Daar pleitte Martijn afgelopen week in de Telegraaf voor.

Op het podium tijdens Internationale Vrouwendag

Vorige week had ik tijdens Internationale Vrouwendag de eer om op het podium te mogen spreken en de Ria Sikkes Lezing te mogen geven met Hanneke Gelderblom. Mooi om zoveel prachtige en sterke vrouwen bij elkaar te zien!

Als laatste wil ik vanaf deze plek het afdelingsbestuur complimenteren met de adequate reactie op het coronavirus: ook de PvdA Den Haag zal er niet aan ontkomen de nodige maatregelen te nemen. De stadsconferentie en alle andere activiteiten gaan daarom tot 31 maart niet door. Wees voorzichtig en pas op jezelf en je dierbaren! 

Fijn weekend, 

Mikal