Mikal Blogt: Over de begroting, de Haagse Markt en de lerarenstaking

1 februari 2020

Gisteren kwamen we met de hele gemeenteraad bij elkaar om te reflecteren en brainstormen over hoe we te werk gaan als gemeenteraad. We spraken over integriteit, over omgangsvormen tussen raadsleden en de manier waarop we vergaderen. Het was een inspirerende dag en goed om na een turbulente periode in de Haagse politiek met elkaar te praten over hoe we nu verder gaan. Maar we deden deze week gelukkig meer dan vergaderen over onszelf! 

De begroting is er: we kunnen aan de slag!

Donderdag verscheen de begroting van het stadsbestuur. Altijd een hectische dag, want hier staan de keuzes voor het komende jaar in. Veel was er al bekend, want de begroting was dit keer vooral een vertaling van het coalitieakkoord dat we eind vorig jaar sloten. Maar desondanks kunnen met deze begroting nu echt de handen uit de mouwen. Lees hier onze volledige reactie.

Haagse Markt 

Donderdagavond sprak Samir in de commissie over het Rekenkamerrapport over de markttarieven en de toekomst van de Haagse Markt. De hoogte van de tarieven stond ter discussie en ook mogelijke verzelfstandiging van de Haagse Markt kwam ter sprake. De Haagse Markten zijn voor de PvdA ontzettend belangrijk. Het zijn plekken waar de diversiteit van de stad goed zichtbaar wordt en waar door marktkooplui hard gewerkt wordt. Het is daarom dan ook zorgelijk dat onderzoeken verschillende conclusies trekken over de vraag of de marktkooplui een juist markttarief betalen. Voor de PvdA fractie schijnt er nog teveel licht tussen de verschillende conclusies en bevindingen van de rekenkamer, de gemeente-accountants en het college. In het debat vroeg Samir de wethouder daarom ook expliciet zijn rol als regievoerder op te pakken en samen met de marktkooplui te werken aan herstel van vertrouwen en een toekomstbestendige markt, zodat de Haagse Markt voor ondernemers en bezoekers een fijne plek blijft. 

Lerarenstaking 

Onderwijs gaat iedereen aan: misschien heb je schoolgaande kinderen of werk je zelf in het onderwijs, maar in ieder geval hebben we allemaal ooit in ons leven op school gezeten. Onderwijs is essentieel voor de toekomst van kinderen en daarmee voor de toekomst van onze samenleving. Maar het onderwijs heeft het moeilijk: kansenongelijkheid, krimpende budgetten en bovenal het lerarentekort. De leraren zijn al een aantal keer in staking gegaan, maar de minister komt niet met structurele oplossingen. Daarom legden zij donderdag en vrijdag opnieuw hun werk neer en kwamen de onderwijswethouders van de G4 met een noodplan waarvoor zij de minister om hulp vroegen. Als PvdA Den Haag steunen wij onze leraren volledig: Janneke, Samir en ik staken de leraren een hart onder de riem en gingen langs bij de staking. Steun jij de leraren ook? Teken dan het PvdA-manifest over de onderwijscrisis op www.hartjeleraar.nl 

Nieuwe burgemeester: de zoektocht gaat beginnen 

Waarnemend burgemeester Johan Remkes vervult zijn taak met verve! Toch is het langzaamaan ook tijd om vooruit te kijken: wie moet de nieuwe burgemeester van onze stad worden? Het wordt een flinke eisenlijst, en Bülent ging woensdagmiddag in debat over wat daarop moest staan. De gemeenteraad moet de zogenaamde profielschets uiteindelijk aanleveren bij de Commissaris van de Koning, dit zal binnen een paar weken gebeuren. Heb jij nog ideeën over wat de nieuwe burgemeester moet kunnen of doen? Mail dan naar [email protected]

En zo is januari alweer voorbij! Ik wens jullie een mooi weekend toe. 

Met rode groet, 

Mikal 

Waar ben je naar op zoek?