Mikal Blogt: Over de Binckhorst, de Theresiakerk en Raad in de Stad

24 januari 2020

De goede voornemens zijn waarschijnlijk alweer bijna vergeten, Blue Monday is weer voorbij, 2020 is in volle vaart aan de gang. Het was weer een drukke week in de lokale politiek: we zijn in de hele stad op pad geweest. Ik heb in alle drukte mijn best gedaan om toch een leuke blog te schrijven.

De toekomst van de Binckhorst

Afgelopen week vergaderde de gemeenteraad over de nieuwste ontwikkelingen rondom de Binckhorst. Het belooft een mooie wijk te worden, maar we maken ons veel zorgen over de voorzieningen in de wijk. Wie wil er nu wonen in een wijk zonder supermarkten, scholen, huisartsen en sportgelegenheden? Ik heb de wethouder dan ook stevig bevraagd over hoe de voorzieningen goed geregeld gaan worden, en wie daarop let. Ik sprak erover met de Telegraaf, lees hieronder meer.

Schrijnende omstandigheden voor arbeidsmigranten in de Theresiakerk

Flink schrikken deze week over de berichten uit de Theresiakerk: minstens 44 arbeidsmigranten werden daar illegaal gehuisvest, in ronduit mensonterende omstandigheden. Ongelofelijk dat dat in onze stad gebeurt! Martijn sprak erover met Trouw en Omroep West, en Janneke schreef er een opiniestuk met Agnes Jongerius over. Lees het hier!

Raad in de Stad: Bülent in Laak

De gemeenteraad vergadert natuurlijk vooral in het IJspaleis, maar een paar keer per jaar spreken we met alle politieke partijen met inwoners in een stadsdeel. Afgelopen woensdag was Laak aan de beurt en Bülent was erbij. Hoe kunnen we Laak een fijne en leuke buurt houden voor de inwoners? Er is veel input opgehaald, nog genoeg te doen in Laak. Heb je ook ideeën voor de wijk of wil je misschien in het wijkteam Laak? Mail dan naar pvda@denhaag.nl!

Martijn leest voor, jij ook?

Het zijn de Nationale Voorleesdagen! Vorig jaar hebben Martijn en ik samen voorgelezen in Mariahoeve, waar hij uit de peiling onder het peuterpubliek als Beste Voorlezer uit de bus kwam. En dus ging ‘ie dit jaar weer op pad om zijn voorleeskunsten aan een enthousiast publiek voor te dragen in de bibliotheek Escamp. Voorlezen is belangrijk en goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Lees je kind, neefje, nichtje of andere kleine vrienden daarom een keertje extra voor deze dagen!

Aan de slag om huiselijk geweld tegen te gaan en in gesprek met Stichting Blijf van Mijn Dier

Veilig Thuis Haaglanden verkeert in moeilijke tijden. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is zo hoog, dat ze de stroom moeilijk aankunnen. Een alarmerend signaal: slachtoffers van huiselijk geweld verdienen de hulp die ze nodig hebben, zodat ze opnieuw kunnen bouwen aan een stabiele en veilige thuishaven voor henzelf en eventuele kinderen. In de gemeenteraad bespraken we woensdag de aanpak van huiselijk geweld in de regio. Hoe gaan we de personeelstekorten en lange wachtlijsten bij Veilig Thuis aanpakken? Waarom wordt het effectieve huisverbod niet vaker ingezet? En hoe gaat de gemeente Veilig Thuis uit de financiële nood helpen? Andrea maakte zich hier tijdens het debat sterk voor. Ik ging in gesprek met de dames van Stichting Blijf van mijn Dier: zij helpen slachtoffers van huiselijk geweld bij de opvang van hun huisdier. Misschien klinkt dit triviaal, maar voor veertig procent van de slachtoffers van huiselijk geweld is hun huisdier een reden om de onveilige thuissituatie niet te verlaten of om geen hulp te vragen. Huisdieren mogen namelijk niet mee naar opvanglocaties. Kortom, veel te doen rondom dit onderwerp afgelopen week, we blijven dit aankaarten en volgen!

Janneke was te gast bij Spuigasten

Janneke zat dinsdag bij Spuigasten om over het initiatiefvoorstel over Duurzaam Voedsel te praten dat zij samen met de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij indiende. Hoe kan de gemeente een voorbeeldrol spelen in de voedseltransitie naar duurzaam voedsel? Ze ging hierover in gesprek met Chris van der Helm van de VVD. Lees hier meer en kijk de uitzending terug.

Zo, toe aan weekend! Na een week vol politiek staat mijn weekend in het teken van mijn andere grote passie: muziek. Een optreden met mijn bandje in Musicon en even langs de danstentoonstelling in het Kunstmuseum. En tijdens het oppassen natuurlijk een keertje extra voorlezen aan mijn kleine zusje Rhodé!

Ik wens jullie een mooi weekend toe!

Groet,

Mikal