Mikal Blogt: Sintvoorieder1, Parkpop hoort in het Zuiderpark en strijd tegen armoede

4 december 2020

Koud hè? Het begint buiten ijzig en guur te worden, ik heb alweer meer dan genoeg pepernoten gegeten en aankomend weekend staat Sinterklaas weer voor de deur. Tenminste, dat hopen we, maar iets zegt me dat we dit jaar allemaal heel lief zijn geweest. In de raad is het topdrukte: ieder jaar voor kerst liggen er weer veel stukken en plannen op de plank die nog behandeld en besproken moeten worden. Veel te vertellen over afgelopen week dus.

Een fijn Sinterklaasfeest voor ieder kind
Vorig jaar ging de discussie voor 5 december vooral over zwarte piet, maar gelukkig doen we als PvdA ook andere dingen om Sinterklaas voor ieder kind een fijn feest te maken. In Nederland groeien 260.000 kinderen op in armoede, waardoor ze ook nog eens overgeslagen worden door de Sint. Niet omdat ze stout zijn geweest, maar omdat ouders geen geld hebben om Sinterklaascadeautjes te kopen. Stichting SintVoorIeder1 zet zich in voor precies die kinderen, zodat niemand op 5 december wordt overgeslagen. Ze zamelen cadeautjes in voor de kinderen, waar jullie allemaal namens de Haagse PvdA ook aan hebben bijgedragen: we hebben meer dan 700 euro aan cadeautjes gedoneerd. En die gingen we dinsdag langsbrengen, in het indrukwekkende pakhuis van de stichting, een ware hemel voor ieder kind. Ellenlange rijen met pallets en dozen speelgoed, snoepgoed en boekjes. We willen jullie van harte bedanken voor jullie bijdrage aan deze actie, waarmee we heel veel kinderen heel blij hebben kunnen maken.

 

 

 

 

Janneke in actie tegen malafide bewindvoerders
Slapeloze nachten, dagelijkse kopzorgen en angst voor deurwaarders of het saldo op je bankrekening: zelfs de kleinste schuld kan je leven breken. Betalingsherinnering na betalingsherinnering, oplopende incassokosten en voor je het weet is er geen weg meer terug uit het moeras van schulden. Een moeras waar helaas duizenden Hagenaars jaarlijks in verzanden. Gelukkig loopt Den Haag voorop in het voorkomen en aanpakken van schulden: met initiatieven als het Schuldenlab070, Incassovrije Wijken en het Jongeren Perspectief Fonds doet onze stad het goed als het gaat op schuldhulpverlening. Deze en andere initiatieven besprak de gemeenteraad vorige week in het debat over het Beleidsplan Schuldhulpverlening. Janneke diende daarbij ook een motie in om malafide bewindvoerders aan te pakken, en schreef een blog over waarom dat belangrijk is Lees die hier: https://denhaag.pvda.nl/nieuws/stop-malafide-bewindvoerders/

Te gast bij NPO Radio 1!
Afgelopen zondag was ik samen met collega-raadslid Janice Roopram te gast bij het radioprogramma ‘de Kwesties’, om te praten over een belangrijk probleem: vier op de tien vrouwen worden op de arbeidsmarkt benadeeld vanwege zwangerschap of een pasgeboren kind. Tot die conclusie kwam het College voor de Rechten van de Mens na een onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie in Nederland. Een op de vijf vrouwen werd bij sollicitaties afgewezen, bij een op de tien werd erbij gezegd dat het vanwege de zwangerschap was, bijna de helft van alle vrouwen met een tijdelijk contract kreeg geen verlenging of een vast contract vanwege hun zwangerschap of pasgeboren kind. En dat anno 2020, dat kan natuurlijk niet! Daarom ga ik aankomende week samen met mijn collega Janice raadsvragen indienen over dit onderwerp. Daarover volgende week meer!

Hou Parkpop in het Zuiderpark!
Deze week maakte de organisatie van Parkpop bekend dat het festival na veertig jaar afscheid neemt van het Haagse Zuiderpark. De veertigste editie moet volgend jaar plaatsvinden op het centraal gelegen Malieveld. Die plek is volgens de organisatie beter bereikbaar. Een groep Hagenaars is een petitie begonnen tegen de verhuizing van Parkpop naar het Malieveld in Den Haag. De petitie is in drie dagen tijd ruim duizend keer ondertekend. Ze roepen de gemeente en festivalorganisatie op om ‘met spoed terug te komen’ op het besluit. En ook wij sluiten ons aan bij deze oproep! Want met het verplaatsen van Parkpop valt een belangrijk evenement in Den Haag ZuidWest weg, en dat is heel zonde voor een stadsdeel wat al niet zoveel evenementen heeft. Bülent stelde samen met collega’s van de VVD en de Haagse stadspartij vragen over de voorgenomen verplaatsing.
Lees hier meer: https://www.ad.nl/den-haag/drie-partijen-in-de-haagse-raad-willen-parkpop-in-het-zuiderpark-houden~ac6f3106/
Wordt dus gauw vervolgd!

Zo, dan is het nu tijd voor Sinterklaas. Ik vier dat samen met mijn drie zusjes. Pepernoten bakken, cadeautjes uitpakken, ik kijk er erg naar uit. Ik hoop dat jullie een mooi en veilig Sinterklaasfeest zullen beleven en wens jullie alvast heel veel plezier!

Blijf gezond,

Mikal