Mikal Blogt: van Financieel kwetsbaar tot Sinterklaaswensen

3 december 2021

 

Financieel kwetsbaar
In Den Haag is 31% van de huishoudens financieel ongezond, tegenover 23% landelijk. Dit komt doordat er in steden meer mensen wonen die door persoonlijke omstandigheden sneller in een financieel kwetsbare situatie terechtkomen, zoals jongeren en zzp’ers. Ook maken mensen in steden vaker omstandigheden mee die je financiële situatie op de kop zetten. Bijvoorbeeld op jezelf gaan wonen, kinderen krijgen, een verbroken relatie of je baan verliezen. Juist deze momenten zijn allesbepalend voor de gezondheid van je portemonnee. Janneke stelde er eerder al vragen over aan het college en kreeg hierop helaas een teleurstellend antwoord op. Daarom heeft ze debat aangevraagd. Lees de blog van Janneke hier: Veel mensen in Den Haag financieel kwetsbaar: actie nodig – PvdA Den Haag

Thuis
In een van mijn eerdere blogs berichtte ik al dat Samir zich inzet voor een Islamitische begraafplaats. Hij schreef een opiniestuk in de wekelijkse krant Den Haag Centraal: “Thuis is ook een plek waar je de kans wilt hebben om er je  laatste rustplaats te vinden.” Lees zijn pleidooi via deze link: Pas bij realisatie eeuwige grafrust is ook moslim in Den Haag echt thuis – PvdA Den Haag

Opinie Den Haag Centraal

Zelftesten beschikbaar voor lagere inkomens
De coronamaatregelen treffen ons allemaal maar sommigen harder dan anderen. Dat moet eerlijker. Janneke: “Een zelftest kost 3 euro. Voor mensen die ieder dubbeltje moeten omdraaien is dit een hoop geld, zeker als je meerdere keren per maand een zelftest wilt gebruiken.”

De PvdA, ChristenUnie/SGP, de Partij voor de Dieren en de SP constateren dat in deze fase van de coronacrisis zelftesten steeds belangrijker worden. Zo adviseert het Ministerie van VWS sinds gisteren dat een zelftest met milde klachten ook kan, in plaats van langs te gaan bij de GGD. Lees het hele bericht hier: Zorg voor gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen – PvdA Den Haag

Sinterklaaswensen
Onze jongerenafdeling JS zit niet stil. Voorzitter van de Jongs Socialisten Leiden-Den Haag Abdelkader Karbache praat maandagochtend om 8:10 uur bij Den Haag FM over hun Sinterklaaslijstje aan wensen voor de stad. Ze overhandigen dat lijstje ook aan fractievertegenwoordiger Samir.

En mooie inspiratie: de raadswerkgroep voor democratie en participatie, waar fractievertegenwoordiger Andrea lid van is, presenteerde haar inspiratienota. Belangrijkste punt: raadsleden moeten meer de wijken in om bewoners van onze prachtige stad beter te betrekken bij bestuur en beleid. En dat is precies waar onze BuurtBabbels voor bedoeld zijn.
Lees het hier: Inspiratienota Raadswerkgroep Democratie en Participatie (raadsinformatie.nl)

#Wijhorenjou
We horen graag wat er leeft in de wijken zodat we dit mee kunnen nemen in onze politieke agenda. Daarom zijn we morgen met de BuurtBabbel in Rustenburg-Oostbroek. Het zal een koude winterdag zijn, maar we zorgen voor warme drank en lekkere versnapering. Voor wie er bij is: Kleed je warm aan. We starten met een rondwandeling door de wijk en eindigen met de ‘Borrel’ bij de Theresiakerk waar we in gesprek gaan met wijkbewoners. (Kijk in de agenda voor details.)  Daar zullen we weer leuke podcasts van maken #wijhorenjou. Luister ook de eerdere edities terug via spotify.

Lieve mensen, voor wie dezer dagen liever binnen blijft, die kan zich vermaken met radio. Morgen zit Bülent in het programma Hilversum Uit | NPO Radio 1 om te praten over ‘ons’ Parkpop.

Heb een fijn Sinterklaasweekend en blijf gezond!

Groet.  Mikal