Mikal Blogt: We blijven knokken voor een stad waar voor iedereen een plek is

11 oktober 2020

Wat afgelopen woensdagavond begon met een rustig debat over Martijns Woonagenda (waarover later meer) eindigde met steun van coalitiepartner VVD aan een racistische motie van de PVV en daarmee in een coalitie-crisis. In de motie werd het college opgeroepen om beleid te maken om bevolkingsgroei tegen te gaan, veroorzaakt door ‘kansarme allochtonen’. Ik kan pagina’s vullen over waarom dit op alle fronten fout is, maar door de vele appjes en mails die ik afgelopen dagen heb gekregen, weet ik dat jullie daar met mij van doordrongen zijn. En voor wie er nog over twijfelt, zeg ik het graag nog een keer: wij vinden deze motie verrot en verwerpelijk. Deze motie raakt mij in het diepste van mijn zijn, want als dergelijk beleid dertig jaar geleden in Nederland werkelijkheid was geworden, had ik –  als kind van oorlogsvluchtelingen die met niets in Nederland terecht kwamen – deze mail nooit als jullie fractievoorzitter kunnen schrijven. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor vele collega’s in de fractie en op het stadhuis die hun wortels overal ter wereld hebben liggen. Jullie mogen dan ook best weten dat dit ons als fractie niet alleen politiek, maar ook persoonlijk hard geraakt heeft.

De vraag ‘hoe nu verder’ heb ik mijzelf afgelopen dagen meermaals gesteld. Het is geen zekerheid dat dit in de toekomst nooit meer gebeurt, maar op basis van de stevige gesprekken die wij de afgelopen dagen met de VVD hebben gevoerd, hebben we het vertrouwen dat de VVD dit niet nog een keer zal doen. De meerwaarde van de PvdA in dit college is juist nu dat we voorkomen dat gedachten als in de motie praktijk kunnen worden. Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als het college enkel gevuld zou zijn met rechtse partijen. Laat het dan ook duidelijk zijn: racisme en discriminatie is voor ons op geen enkele manier onderhandelbaar, en we blijven als fractie kei- en keihard knokken voor een stad waarin iedereen een plek mag hebben en een kans krijgt om iets van het leven te maken. Mocht je één van ons willen spreken over de PVV-motie of andere zaken, weet ons dan te vinden via [email protected]

De Haagse Kerstschool 

Vorige week hadden we een uitgebreide technische briefing en een coronadebat in de commissie, en deze week was de afronding van het debat in de raad. Het aantal coronabesmettingen loopt ontzettend hard op, en daardoor zijn alle maatregelen nu landelijk opgeschaald. Er zijn nog maar weinig extra stappen die we als gemeente kunnen zetten, maar dat betekent niet dat we niets kunnen doen, bijvoorbeeld in het onderwijs. De achterstanden onder een deel van de Haagse leerlingen zijn tijdens de coronacrisis zó hard opgelopen, dat er een kerstschool moet komen in de stad, zodat ieder kind volledig bijgespijkerd 2021 in kan gaan. Daarvoor heb ik afgelopen week in de raad een motie ingediend, maar helaas werd die niet aangenomen. We blijven ons vanuit de fractie inzetten voor innovatieve manieren om met minder onderwijsachterstanden uit deze coronacrisis te komen. Lees hier meer over ons idee voor een Haagse Kerstschool!

Belangrijke jeugdorganisaties financieel in zwaar weer 

Afgelopen week kwam in het nieuws dat belangrijke jeugdzorgorganisaties op omvallen staan, terwijl kleine aanbieders grote winsten boeken. Helaas is dit herkenbaar voor Den Haag. Grote jeugdzorgorganisaties zijn vaak het fundament van de jeugdhulp die we bieden: zij verlenen zorg aan de meest kwetsbare kinderen en jongeren, regelen uithuisplaatsingen, zorg voor kinderen in gezinnen waar meerdere problemen spelen en organiseren de crisisdienst. Ondertussen leiden ze personeel op, doen ze onderzoek en denken ze mee met beleid. Maar de tarieven die zij hiervoor betaald krijgen zijn nauwelijks toereikend. We moeten in de jeugdzorg het kaf van het koren scheiden, zodat ieder kind zeker kan zijn van goede zorg. Janneke schreef hierover een blog, die kun je hier lezen.

Het Couvéehuis blijft open!  

Dankzij gezamenlijke inspanningen van Welzijn Scheveningen en onze wethouder Martijn blijft het Couvéehuis open. Het Couvéehuis vervult een belangrijke functie in Scheveningen en is echt een icoon voor de wijk. Een plek waar mensen samen kunnen komen en die in deze moeilijke coronatijd van extra toegevoegde waarde is. Het is dus een hele goede zaak dat het Couvéehuis open kan blijven, zodat iedereen op Scheveningen zeker kan zijn van een plek in de buurt! Lees hier meer!

Woonagenda van Martijn aangenomen door de raad 

Martijn heeft al eerder een nieuwe Woonagenda 2020-2023 naar de raad gestuurd. En daarmee heeft het woonbeleid in Den Haag een grote ruk naar links gemaakt! Veel meer betaalbare woningen, de overheid neemt het heft weer in handen bij ruimtelijke ontwikkelingen, een stevige aanpak van huisjesmelkers en slecht onderhoud. We gaan dus weer volkshuisvestingsbeleid voeren, met grote steun van de gemeenteraad. Daar ben ik hartstikke trots op! Lees hier meer over de Woonagenda.

Aanpak arbeidsmigranten 

In Nieuwsuur sprak Martijn afgelopen daarnaast donderdag over de erbarmelijke woonomstandigheden van arbeidsmigranten in Den Haag en hoe hij vindt dat werkgevers en uitzendbureaus moeten worden aangesproken. Kijk hier het item terug.

Het was een heftige week en dit weekend zullen we allemaal gebruiken om eens goed na te denken en te verwerken wat er afgelopen week gebeurd is. 

Ik wens jullie een goede zondag toe. 

Blijf gezond, 

Mikal