Minder geld voor schoolspullen voor kinderen in armoede, terwijl het juist nu hard nodig is

Door Janneke Holman op 6 juni 2023

Afgelopen weken viel bij duizenden gezinnen in Den Haag de brief over het aanvragen van de Schoolspullenpas op de mat. Met de Schoolspullenpas van Stichting Leergeld krijgen gezinnen in armoede een extraatje om schoolspullen te kopen: van een rugzak tot een rekenmachine tot gymkleding. Juist in deze tijden waarin alles duurder wordt en steeds meer gezinnen moeite hebben om rond te komen, is de Schoolspullenpas hard nodig. Daarom is het wrang dat de bedragen dit jaar lager zijn: voorheen kregen brugklassers €250 en oudere scholieren €150, dit jaar is het verlaagd naar €200 en €100.

Gezinnen in armoede hebben hulp hard nodig

Raadslid Janneke Holman aan de bel bij het college: “Ik wil weten wat hier aan de hand is, want de gemeente moet juist gezinnen in armoede steunen omdat zij het meeste in de knel zitten doordat de prijs van boodschappen en de energierekening de pan uit rijst.” Ze begrijpt niet welke keuze hier gemaakt is, zeker omdat uit recent onderzoek van het NIBUD naar armoederegelingen in Den Haag opnieuw blijkt dat gezinnen met oudere kinderen de hulp van de gemeente het hardste nodig hebben: “Iedereen weet hoe belangrijk het is dat als je naar de brugklas gaat, je een goede rugzak hebt en schoolspullen zodat je goed mee kunt doen op school. In Den Haag moeten we er juist voor zorgen dat geen enkele jongere het gevoel heeft dat zij of hij aan de kant staat omdat er thuis geen geld is voor schoolspullen.”

Uitbreiding van Schoolspullenpas nodig

Opvallend is ook dat er juist een roep was vanuit ouders en kinderen om de Schoolspullenpas uit te breiden of flexibeler in te zetten. Nu krijgen kinderen in armoede een Winterkledingpas en een Schoolspullenpas. Ouders en kinderen hoopten dat er ruimte zou komen voor een Zomerpas: “Soms is er ook dat extra beetje geld nodig om sandelen, een korte broek of een badpak voor de zomer te kunnen kopen, maar dat valt nu buiten de regeling. Ik wil weten wat de wethouder met deze oproep van ouders en kinderen heeft gedaan.”

Janneke heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman