Najla regelde extra handen voor de zorg, en staat nu ook zelf weer op de IC

Door Janneke Holman op 14 april 2020

Door het coronavirus werken onze raadsleden zoveel mogelijk vanuit huis. Maar er zijn ook PvdA’ers die nu juist op de werkvloer staan, zoals Najla: in het gewone leven is ze projectmanager strategie bij een ziekenhuis, maar nu heeft ze deels haar oude werk als IC verpleegkundige weer opgepakt. Ons raadslid Janneke ging met haar in gesprek.

“Ik geloof niet in toeval, dingen gebeuren met een reden,” zegt Najla over het feit dat ze twee jaar geleden haar BIG-registratie als verpleegkundige liet verlengen. Eigenlijk was dat niet nodig: sinds vier jaar staat ze niet meer zelf als verpleegkundige aan het bed, maar werkt ze als projectmanager strategie bij een ziekenhuis. Nu blijkt die BIG-registratie een goede keuze te zijn geweest: sinds de uitbraak van het coronavirus staat ze een paar dagen per week weer op de ziekenhuisvloer, en helpt ze als buddy IC verpleegkundigen door taken over te nemen en hen te ontlasten. “Het vaste personeel van instellingen zijn de echte zorghelden; ik heb zoveel bewondering voor hun veerkracht en teamwork.”

Maar dat is niet het enige. Er bleken ontzettend veel oud-zorgverleners te zijn die juist nu graag willen helpen. Via Twitter en Linkedin vond ze mensen met hetzelfde idee, en sloot ze direct aan bij initiatief ‘Covid-19 extra handen’. Binnen een paar dagen bundelden verschillende initiatieven hun krachten en werkten zij verder onder de naam ‘Extra handen voor de zorg’. Samen bouwden ze een database met 20.000 mensen die weer aan de slag wilden, en matchten ze hen aan zorginstellingen: “Het is heel bijzonder dat je met mensen uit alle hoeken van het land, die je nog nooit ontmoet hebt, samen ergens de schouders onder kunt zetten,” zegt ze over de snelle samenwerking die van de grond kwam. Ondertussen werkte ze op de achtergrond aan een crisisopleidingsplan hoe deze extra mensen snel bijgeschoold konden worden. Dat draaiboek wordt nu ook gebruikt in Australië en IJsland.

De terugkeer naar de IC was heftig: “Het is mentaal heel zwaar, want de manier waarop je omgaat met emotionele gebeurtenissen werkt anders dan wanneer je fulltime verpleegkundige bent. Als verpleegkundige leer je copingsstrategiën om om te gaan met de heftige gebeurtenissen op de vloer, dit heb ik deels verleerd toen ik overstap maakte naar een kantoorbaan.” Ze heeft dan ook wel een aantal keer flink gehuild, zowel bij het moment dat iemand overlijdt als iemand die herstelde.” Ik voelde me zo machteloos, ik wilde heel graag iets doen om mensen beter te laten worden, maar dat kan niet altijd. Gelukkig zijn er ook mooie momenten, bijvoorbeeld toen een patiënt voor het eerst weer wakker werd en met de familie kon bellen.”

Daardoor ging ze weer aan de slag met het volgende plan: Samen Heel Blijven. Omdat het juist nu belangrijk is om als zorgverlener niet alleen voor je patiënten te zorgen, maar ook voor jezelf. Samen met psychologen, coaches, hoogleraren en andere experts maakten ze een website met tips om goed samen te werken, goed leiding te geven en te letten op ze mentale gezondheid van zorgpersoneel. “Ik ben ontzettend blij dat alle instellingen, op hun eigen manier, zoveel aandacht besteden aan de mentale zorg,” zegt Najla daarover.

“Ik had het werk niet kunnen doen, zonder de samenhorigheid en hulp die we van alle kanten ontvangen: de steun en support die iedereen uitspreekt, de bloemen, de kaartjes en berichtjes geven mij ontzettend veel moed om door te gaan. Het geeft mij ook mentale support op de momenten dat ik het zwaar heb. Ook de scholen; die zelfs open willen blijven tijdens feestdagen, zodat ik kan werken is onwerkelijk. Ik merkt aan alles dat we als zorgverleners en ondersteuners in de zorg niet alleen staan in deze strijd. Hier wil ik uit de grond van mijn hart iedereen voor bedanken.”

Juist in deze crisissituatie kan Najla doen waar ze goed in is: initiatieven opzetten, mensen verbinden en de steun en support geven waardoor mensen vervolgens zelf goed aan de slag te kunnen gaan. Daar hebben we natuurlijk ontzettend veel ontzag voor, voor wat Najla en haar collega’s nu neerzetten!

Najla en Janneke op anderhalve meter in gesprek.

 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman