Nieuw college kiest voor de metro, niet de mensen

Door Martijn Balster op 29 mei 2018

Vanmiddag presenteerde de nieuwe coalitie het coalitieakkoord voor de komende vier jaar. Dit college kiest voor de metro, niet de mensen. Het nieuwe college bezuinigt de komende vier jaar maar liefst 30 miljoen op welzijnswerk. Hagenaren die extra hulp het hardst nodig hebben worden de dupe. Ouderen verliezen hun dagbesteding, kinderen hun huiswerkbegeleiding en buitenschoolse activiteiten.

Tussen de villa’s in Duttendel vergaten de onderhandelaars de woningnood die Den Haag teistert. Vocht- en schimmelproblemen worden pas aangepakt als er geld is uit de verkoop van Eneco. Waar de helft van de nieuwe Hagenaars op zoek is naar een sociale woning, investeert het college nauwelijks in nieuwe betaalbare woningen en krijgen de projectontwikkelaars vrij spel. De rekening komt bij huurders te liggen. Met astronomische huurstijgingen wordt Den Haag onbewoonbaar voor starters en mensen met een modaal inkomen.

We zijn zeer bezorgd over de financiering van de STiP-banen: dit loopt over twee jaar af zonder nieuwe investeringen. Ook komen er geen nieuwe STiP-banen bij. De wijkaanpak, die kwetsbare wijken in een klap aanpakte, wordt vervangen door de Rotterdamwet, waarmee ze arme mensen gaan weren uit bepaalde wijken. Er dreigt een miljoenentekort op jeugdzorg. 80.000 mensen hebben moeite met lezen en schrijven in onze stad. Het college doet hier niets aan. Hoger opgeleiden krijgen alle kansen in Den Haag, maar onderwijsachterstanden worden niet aangepakt. Het college zet het mislukte beleid om start-ups, internationale bedrijven en internationale organisaties aan te trekken door, maar creëert geen banen voor vakmensen.

Gelukkig staan er ook zaken in het coalitieakkoord waar we tevreden over zijn. De armoedevoorzieningen en de schuldenaanpak, die het resultaat zijn van onze wethouder Rabin Baldewsingh, worden niet aangetast. Ook aan de Ooievaarspas wordt niet getornd en de bed-bad-brood voorzieningen voor asielzoekers blijft bestaan. De noodopvang voor daklozen in Den Haag gaat eindelijk permanent open in de winter, een langgekoesterde wens van de PvdA.

Het wordt hard werken de komende jaren. Wij willen Den Haag écht vooruit helpen, met goed werk voor iedereen, een fijne woning voor iedereen en goede zorg voor iedereen. Wij gaan strijdbaar de komende periode in. Plannen die de stad vooruit helpen, die ervoor zorgen dat Den Haag die stad voor iedereen wordt, zullen we steunen. Maar bij plannen die onze stad verdelen of mensen in een kwetsbare positie vergeten, kan de coalitie rekenen op een krachtig tegengeluid én een sociaal alternatief. Wij zijn er klaar voor!

Martijn Balster

Martijn Balster

Martijn Balster is de fractievoorzitter van de Haagse PvdA en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. “Is onze mooie stad van ons allemaal? Daarover gaan de verkiezingen van 21 maart. Ik wil me er als lijsttrekker van de Haagse PvdA hard voor maken dat iedereen zich thuis voelt in onze mooie stad. Daarom

Meer over Martijn Balster
Word lid van de PvdA!

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.
Doe mee en word lid!

Word lid