Opinie: Waarom thuisloze jongeren geen woning hebben in Den Haag

6 maart 2021

Deel 1 – Hoe het aantal daklozen accumuleert in de stedelijke regio’s de komende jaren

Leo Oorschot, 19-02-2021

Ze lopen met enorme tassen van de Action volgepakt. Zien er sjofel uit en haren pluizen alle kanten op. Slapen in de parken en duinen. Worden door het Leger des Heils, het Straat Consulaat gevoed bij de soepbus en binnen als het koud is. s’Avonds verdwijnen ze in het donkere niets en ’s ochtends doemen ze weer op uit de mistige duinen, verkleumd. Sinds een aantal jaren kent Den Haag en andere grote steden nieuwe bewoners: dak- en thuislozen.

‘Noodkreet over pas ontdekte daklozen in Den Haag: ‘Zorg als de wiedeweerga voor opvang en huisvesting’ kopt het AD op 6 juni 2020. ‘Bert van Alphen zoekt zich suf naar extra plekken voor daklozen, maar: Er zullen altijd mensen buiten slapen’ kopt het AD op 11 juni 2020. ‘Even wat portocabins neerzetten op braakliggende veldjes in de stad? Zo werkt het niet. ,,Die terreinen hebben we niet’’, zegt de wethouder Van Alphen. ,,En op de plekken waar we het wel hebben geprobeerd, is het eenvoudigweg niet gelukt. We zijn hierbij ook afhankelijk van andere partijen.’’ ‘ aldus wethouder. ‘Aantallen daklozen in Den Haag blijft stijgen, vooral gezinnen vaker op straat’ kopt het AD van 24 juli 2020.

Organisaties zoals het Leger des Heils en het Haagse Straat Consulaat schrijven brandbrieven aan de gemeenteraad en luiden noodklokken maar noodopvang met containerwoningen, portocabins blijven uit. Nu in cornona-tijd stellen Scheveningse hoteleigenaren kamer beschikbaar. Hotel Andante, hotel Bella Vista worden genoemd maar voor de daklozen moesten er wel eerst alle veertig arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa eruit. Het AD en Den Haag Centraal doen wekelijks verslag van een drama dat zich voltrek in Den Haag sinds zorg werd gedecentraliseerd naar gemeenten. Ook andere gemeente van de G4 worstelen met de maatschappelijke opvang. In Amsterdam kom met ca. tweeduizend woningen tekort voor opvang van vluchtelingen en daklozen, aldus het Parool van 27 januari 2021. Van de 3.770 woningen kan men er maar 1.800 sociale huurwoningen leveren. Dit artikel gaat vooral over jongeren die na hun 18e uit jeugdzorginstellingen komen en op straat leven.

[…]

Lees het volledige artikel hier: Deel 1 – Waarom thuisloze jongeren geen woningen hebben in Den Haag

Dit artikel is ook verschenen op: https://1mh.openaccess.ac/index.php/1mh/preprint/view/32