Door op 18 mei 2016

OV moet toegankelijk zijn voor iedereen

Openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een elektrische rolstoel. Dat is de kern van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens (CRM) vorige week naar aanleiding van een klacht van een broer en zus die niet meer welkom zijn in Haagse HTM-bussen met hun elektrische rolstoel.

Eerder dit jaar werd na inzet van PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk door het parlement besloten dat Nederland het VN-verdrag voor mensen met een handicap geratificeerd, en dat de algemene toegankelijkheid van voorzieningen wettelijk wordt vastgelegd. Dit is een goede ontwikkeling, want hierdoor wordt toegankelijkheid de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.

Terwijl de er zulke goede stappen vooruit worden gezet, voelt de reactie van de HTM op de uitspraak van het CRM als een stap terug. HTM is niet bereid om hun algemene voorwaarden aan te passen waardoor elektrische rolstoelen de bus in kunnen, omdat dit te gevaarlijk zou zijn voor de rolstoelgebruiker en medepassagiers. Dit is onbegrijpelijk, aangezien in andere steden de bussen wel gewoon toegankelijk zijn. De PvdA wil daarom dat het college de uitspraak van het CRM zeer serieus neemt en ervoor zorgt dat het openbaar vervoer daadwerkelijk toegankelijk wordt voor iedereen.