Door op 21 december 2016

PvdA blij met opening vondelingenkamer Juliana Kinderziekenhuis

De PvdA is blij dat vandaag een vondelingenkamer in het Juliana Kinderziekenhuis wordt geopend. In de kamer kunnen radeloze moeders anoniem hun pasgeboren baby achterlaten wanneer zij er niet voor kunnen zorgen.

Helaas is een vondelingenkamer hard nodig in Den Haag. Onze stad heeft de “eer” om de lijst van gemeenten met de meeste dood gevonden baby’s en vondelingen aan te voeren, aldus Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg. De vondelingenkamer biedt een plek waar moeders hun kind anoniem kunnen achterlaten en eventueel om hulp kunnen vragen. Doordat de vondelingenkamer bij het kinderziekenhuis zit, is medische hulp en contact met de juiste instanties meteen goed geregeld.

Fractievertegenwoordiger Marije Talstra: “Het is belangrijk dat er nu een plek is in Den Haag waar niet geoordeeld wordt en moeders kunnen kiezen voor de toekomst van hun kind als ze dat zelf niet kunnen bieden. Iedere baby die door de vondelingenkamer gered wordt maakt de komst van de kamer meer dan waard.”

In oktober liet de wethouder als antwoord op onze schriftelijke vragen weten een vondelingenkamer niet nodig te vinden in Den Haag. De PvdA vindt dit onbegrijpelijk: ieder kind dat overlijdt is er een te veel, en de vondelingenkamer is een goede toevoeging aan het bestaande aanbod bij een onbedoelde zwangerschap, zeker in een grote stad als Den Haag. In Zwolle is in het afgelopen half jaar de vondelingenkamer al twee keer gebruikt door aanstaande moeders die ten einde raad waren en hulp nodig hebben. We zijn dan ook ontzettend blij dat het Juliana Kinderziekenhuis zich niets heeft aangetrokken van de starheid van het gemeentebestuur, en vandaag alsnog een vondelingenkamer opent.