Door op 14 november 2013

PvdA: “Verbod op gratis plastic tasjes”

De PvdA in Den Haag wil dat er in Den Haag geen gratis plastic tasjes meer worden verstrekt. Vorige week werd bekend dat het binnenkort mogelijk wordt voor landen binnen Europese Unie om maatregelen te nemen tegen plastic tasjes. Zo wordt ook het verbieden van gratis plastic tasjes een optie.

PvdA-woordvoerder Rajesh Ramnewash:”Het is echt tijd dat we dit probleem aanpakken. Je ziet dat veel bedrijven goed bezig zijn, maar het gaat niet snel genoeg. In zee drijft een gigantische plastic soep en op straat hebben we een zwerfvuilprobleem. Een consument verbruikt per jaar gemiddeld 300 tasjes en we gebruiken elke plastic tas gemiddeld, maar 12 tot 20 minuten voordat we hem weggooien. Ik wil van het college weten hoeveel tasjes er het per jaar in Den Haag door heen gaan.” De PvdA is onder de indruk van de campagne ‘Mag het een tasje minder zijn?’ in Zoetermeer, Tilburg en Deventer. Hierbij worden afspraken gemaakt met winkelbedrijven om het aanbieden van gratis plastic tasjes te stoppen.

“In Den Haag speelt het probleem vooral bij de markt en kleine supermarkten. Je krijgt tegenwoordig echt overal een gratis plastic tasje bij. Het college is aan zet, er moeten harde afspraken gemaakt worden met de Haagse ondernemers. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Den Haag moet als parel aan de kust zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus Ramnewash.

Voorzitter van de Jonge Socialisten Den Haag/Leiden Sahar Shirzad: “Wij ondersteunen deze actie van harte. Daarom gaan wij de komende weken in en rondom de markt met bezoekers en kooplui in gesprek over de schadelijke mileueffecten van al die plastic tasjes. Hierbij zullen wij de bezoekers een canvas tas aanbieden. Die gaat veel langer mee en is veel beter voor het milieu”.

Ook landelijk besteedt de PvdA aandacht aan dit probleem; op 5 november diende PvdA-Kamerlid Jan de Vos een motie in om alle gratis plastic tasjes uit Nederland te laten verdwijnen. De Haagse PvdA heeft aan het college gevraagd wat zij met de nieuwe bevoegdheden gaat doen om plastic tasjes aan te pakken en zo de plastic soep tegen te gaan.

De beantwoording van de vragen vindt u hier >>