Raadsleden in Quarantaine: In gesprek met Mikal

24 maart 2020

Hallo Mikal, wat een toestand he! Hoe heb je de eerste week van de quarantaine ervaren? Keurig aan de sociale onthouding gehouden en niet gehamsterd?

Een bizarre tijd inderdaad! Ik woon alleen, en dat is soms best een beetje ongezellig als je de hele tijd thuis moet zitten. Maar gelukkig leven we in de 21e eeuw, dus ik heb volop gebeld met familie, vrienden en collega’s, gewoon  voor de gezelligheid! En aan hamsteren doe ik niet, dat is helemaal niet nodig. Ik probeer wel minder in de supermarkt te komen, dus ik haal nu netjes in één keer in de week boodschappen, waar ik normaal toch wel drie keer in de week in de supermarkt sta.

 

Vorige week zijn er een flink aantal mooie bewonersinitiatieven gestart om stadsgenoten te helpen. Welke heeft jou het meest geraakt? Heb je zelf nog initiatieven gesteund? 

Ik zag op Twitter dat iemand uit Den Haag aanbood om oude laptops te repareren voor kinderen die in armoede opgroeien en daardoor zelf geen laptop of tablet hebben. Ik vond het echt prachtig om te zien hoeveel mensen hun oude laptop langs kwamen brengen en hoeveel kinderen hij er blij mee heeft kunnen maken! Daarnaast vind ik het ook heel leuk om te zien hoeveel mensen hun hulp aanbieden aan ouderen of zieke buurtgenoten, door boodschappen te doen of eten langs te brengen. En natuurlijk ook de vele horeca-ondernemers die hun voorraad opmaken door maaltijden bij stadsgenoten langs te brengen. Ikzelf probeer vooral goed te zorgen voor de ouderen om mij heen, mijn hulp aan te bieden bij oproepjes op social media en ook heb ik me bij het afdelingsbestuur van de PvdA gemeld voor de leden-voor-leden actie, waarbij we oudere leden bellen en helpen.

 

Je bent nu bijna vier maanden de kersverse fractievoorzitter van de Haagse PvdA en je was net lekker op gang gekomen, en dan komt deze crisis opeens langs. Wat vind je ervan dat het raadswerk stil is komen te leggen? Hoe probeer je als fractievoorzitter en raadslid toch nog te helpen in de bestrijding van de crisis?

Ik vind raadslid zijn echt heel leuk, dus ik vind het jammer dat het nu stil ligt. Het is natuurlijk wel verstandig om de raadsvergaderingen bijvoorbeeld niet zoals normaal door te laten gaan: met 45 mensen vergaderen is nu gewoon geen slim idee. Ik doe mijn best om te helpen waar ik kan en om alle zorgen, input en vragen die ik heb of krijg vanuit de stad, ook door te geven bij het stadsbestuur. Maar af en toe voel ik me toch ook een beetje machteloos, net als wij allemaal denk ik nu wel hebben. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik vanuit mijn rol als raadslid de zorgen van de stad snel kan doorsturen aan de juiste personen die er nog veel meer mee kunnen dan ik; bijvoorbeeld wethouders, ambtenaren en de GGD.

 

Vorige week bleek dat veel leerlingen uit gezinnen die het minder breed hebben, niet altijd een laptop of een computer hebben om thuis te kunnen studeren en dat scholen hier ook niet altijd in kunnen voorzien. De gemeente besloot hierop dat leerlingen met een Ooievaarspas terecht kunnen bij Stichting Leergeld om een device te lenen. Wat vind je van deze maatregel?

Echt geweldig! Ik doe vanuit de gemeenteraad heel erg mijn best om ervoor te zorgen dat kansenongelijkheid de stad uit gaat. Maar in tijden als deze zie je dat juist de meest kwetsbare kinderen geraakt worden, dus ik maakte me daar veel zorgen over: lopen zij niet veel te veel achterstanden op als ze ook geen digitaal onderwijs meer kunnen volgen? Ik was dan ook ontzettend opgelucht toen ik zag dat de wethouder hiermee aan de slag ging en ik vind het heel goed dat Stichting Leergeld deze apparaten uitleent.

 

De gemeente doet al enorm veel om bewoners te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Wat denk je dat de gemeente nog meer zou kunnen doen? Waar zou de focus volgens jou nog meer op kunnen liggen?

Ik maak me veel zorgen over de daklozen in onze stad. Ik woon in de binnenstad, en als ik even een ommetje ga maken of boodschappen ga doen, zie ik nog steeds te veel mensen buiten rondzwerven omdat ze nergens naar binnen kunnen. Dat is nu levensgevaarlijk, dus ik ben van plan om dit de komende weken aan te blijven kaarten. Ik maakte me aan het begin van deze crisis ook veel zorgen over bijvoorbeeld huisuitzettingen of mensen die van het water afgesloten zouden worden omdat ze de rekening niet kunnen betalen, maar gelukkig heeft de burgemeester aangekondigd dat er coulanter omgegaan zal worden met huurachterstanden of andere rekeningen die zijn blijven liggen. Dat haalt een groot deel van mijn zorgen wel weg. Er zou wel meer focus mogen komen op armoedevoorzieningen en zorgvoorzieningen in deze tijd: hoe zorgen we ervoor dat bijvoorbeeld de Voedselbank nog genoeg eten heeft om voedselpakketten te maken? Ook hier zal ik me de komende tijd op blijven focussen.

 

En dan het onderwerp waarvan je wist dat het ging komen: je studie! Want niet alleen het raadswerk is stil komen te liggen, ook voor de universiteit is het aanpassen. Hoe gaat het met je studie? Kan je überhaupt er iets aan doen?

Ik was echt heel erg onder de indruk van de daadkracht op de universiteit. Ik moet nog twee vakken halen voor mijn bachelor-diploma, maar mijn afstuderen is eigenlijk geen moment in gevaar geweest: binnen een week wist ik wanneer ik mijn tentamens kon maken, hoe dat online in zijn werk gaat en wat ik daarvoor thuis kan doen. Allemaal met dank aan hardwerkende docenten die zich flexibel hebben opgesteld. Wat ik wel heel jammer vind is dat de Universiteit Leiden tot het einde van het collegejaar dichtgaat. Ik heb daar zeven jaar gestudeerd en een hele leuke en leerzame tijd gehad, dus ik had me mijn laatste weken daar toch anders voorgesteld. Ik ben nu in ieder geval hard aan het studeren om me voor te bereiden op die twee online tentamens die ik volgende week heb.

 

Een groot gevaar bij een quarantaine is de verveling. Wat doe je om jezelf te vermaken? Hoe kom je de tijd door? Hoeveel meer streams op Spotify heeft Beyoncé ondertussen door jou? 

Haha, als je je verveelt kan ik je zeker aanraden om ‘Homecoming’ op Netflix te kijken, een documentaire over het optreden van Beyoncé op het Amerikaanse popfestival Coachella, een iconisch concert. Ikzelf heb deze film al een stuk of dertig keer gezien (niet verder vertellen!), dus om niet teveel in herhaling te vallen ben ik nu begonnen aan ‘Selfmade’. Dat is een miniserie op Netflix over C.J. Walker, een Afro-Amerikaanse mensenrechtenactiviste en onderneemster in de 19e eeuw. Het was in die tijd uitzonderlijk voor vrouwen om een eigen onderneming te beginnen, en als zwarte vrouw was dit al helemaal bijzonder en toch lukte het haar om de eerste vrouwelijke ‘self-made’ miljonair in de VS te worden. Ook een aanrader! En daarna heb ik ook nog wel een paar andere films op mijn lijstje staan. Verder probeer ik mijn piano-skills te verbeteren, dus ik ben veel piano aan het spelen. 

 

En wat mis je nou het meest tijdens de quarantaine?

Mijn zusjes! Mijn jongste zusje is pas twee en woont bij mijn vader en zijn vriendin in Haarlem. Zij verwachten binnen een paar weken nog een kindje en hoe langer deze situatie duurt, hoe later ik straks mijn nieuwe zusje kan ontmoeten. Daarnaast heb ik nog een zusje van 21, die in Rotterdam woont en studeert. Normaal gaan we vaak op stap, maar dat kan nu even niet. We videobellen iedere dag even, maar ik mis ze natuurlijk wel. En verder mis ik de alledaagse dingen: een terrasje pakken met vrienden, met een biertje in de hand discussiëren over politiek met de collega’s in de fractie en naar een museum, het theater of een feestje gaan.

 

Tenslotte, wat ga je nog doen zolang de quarantaine duurt?

De komende anderhalve week heb ik dus nog even genoeg te doen met mijn studie. Daarna ga ik maar wat klusjes thuis doen: de berging opruimen, een grote voorjaarsschoonmaak, de ramen lappen. En als ik uit de studieboeken ben, lekker veel lezen, nog meer pianospelen en af en toe een goede serie kijken. Zo hoop ik de tijd een beetje door te komen.

 

Nog laatste tips voor de lezer?

Blijf alsjeblieft binnen en houd twee meter afstand. Ook al zie je voor jezelf geen gevaar, je kunt anderen besmetten. En als je dan even een wandelingetje wilt maken, doe dit dan alleen of met maximaal één andere persoon. Hoe meer we ons aan deze regels houden, hoe korter het allemaal duurt.

Het thuiskantoor van Mikal