Samen uit de coronacrisis: Een eerlijk en sociaal actieplan voor Den Haag

30 juni 2020

Het was de afgelopen maanden stil in Den Haag. Van de Haagse Markt in de Schilderswijk tot het strand van Scheveningen. Van de terrassen op de Grote Markt tot het Mauritshuis. Scholen sloten de deuren, winkelstraten waren uitgestorven en de bij de voetbalclubs rolde de bal niet meer. Hagenaren en Hagenezen bleven massaal thuis. Den Haag, die bruisende, gezellige en mooie stad, ging op slot: zodat we samen het coronavirus konden verslaan.

Dat was nodig. Het coronavirus sloeg ook in Den Haag als een bom in en veel van onze stadsgenoten werden hard getroffen door het virus. En terwijl Den Haag stilviel, liepen de ziekenhuizen vol met slachtoffers en werkten die geweldige helden in de zorg dag in dag uit keihard om het virus te bestrijden. De impact van de coronacrisis op Den Haag is gigantisch. In eerste plaats voor alle slachtoffers die het virus hebben opgelopen. Maar de gevolgen van de crisis zijn wijdverbreid en raken de hele stad en alle bewoners. Het is meer dan alleen een zorgcrisis. De Haagse economie heeft een ongekende klap gekregen, grote werkeloosheid ligt op de loer en veel kwetsbare bewoners dreigen in armoede te vervallen.

Samen gaan we uit de coronacrisis komen. Vorige week werd bekend dat een groot deel van de maatregelen wordt teruggedraaid en dat Den Haag weer open gaat binnen de anderhalve meter samenleving. Maar nu langzaam duidelijk wordt wat de gevolgen zijn, begint pas het echte werk en moeten de handen uit de mouwen om de maatschappelijke, economische en sociale impact van de crisis op te vangen.

Daarom presenteert de Haagse PvdA het actieplan ‘Samen uit de coronacrisis’. Een negenpuntenplan waarmee we samen Den Haag op een eerlijke en sociale manier uit de coronacrisis kunnen krijgen. Geen alomvattend manifest, maar concrete actiepunten om bewoners meer zekerheid te bieden tijdens deze moeilijke tijden en de gevolgen van de crisis te lijf kunnen gaan.

Onze punten:

  1. Houd de economie draaiende, creëer een gemeentelijk investeringsfonds
  2. Begeleid werklozen naar een baan in kansrijke sectoren
  3. Krijg bewoners terug naar de bibliotheek
  4. Zorg ervoor dat deze crisis niet tot meer kansenongelijkheid leidt
  5. Juist in coronatijd moeten we armoede tegengaan
  6. De zorgsector verdient meer dan applaus
  7. De woningmarkt gezond uit de crisis krijgen
  8. De klimaatcrisis verdwijnt niet door een nieuwe crisis
  9. Weer veilig sporten na de crisis

Klink hier om het volledige actieplan te lezen: Samen uit de coronacrisis: Een eerlijk en sociaal actieplan voor Den Haag

Graag gaan we ook met bewoners en organisaties in gesprek over de coronacrisis en dit actieplan. Daarom nodigen we iedereen uit om mee te praten en met ideeën te komen. Alleen dan kunnen we echt samen uit de coronacrisis komen. Dus mail je ideeën en feedback naar [email protected]!