Samir: “Maak Den Haag de MBO-hoofdstad van Nederland”

26 februari 2022

MBO’ers kampten al met veel problemen zoals grote stagetekorten, maar de coronacrisis bracht hen helemaal in de knel. Minstens een half miljoen studenten raakten in de problemen. Ze konden geen praktijkonderwijs en/of een stage volgen. Dit terwijl deze groep onze maatschappij draaiende houdt, bleek ook uit de coronapandemie. Daarom moet Den Haag weer fors investeren in het MBO, aldus fractievertegenwoordiger en kandidaat-raadslid van de PvdA Den Haag, Samir Ahraui. In een MBO-pamflet doet hij zeven voorstellen om Den Haag de MBO-hoofdstad van Nederland te maken.

MBO-studenten in de problemen

“De MBO’er had het al niet makkelijk voor corona, maar nu heeft deze crisis de bestaande problemen verder uitvergroot. Denk aan het gebrek aan organisatie binnen ROC’s, de maatschappelijke achterstand van groepen studenten, het gebrek aan goede studievoorlichting vooraf en de grote hoeveelheid studieverlaters,” aldus Ahraui. Al tijden trekt hij aan de bel over deze problemen en probeert hij de urgentie duidelijk te maken.

Zonder MBO’ers geen samenleving

De coronapandemie heeft ondanks het vergroten van de problemen ook geholpen in het duidelijk maken van het belang van MBO’ers. “Zonder zorgmedewerkers kon niemand met corona geholpen worden en zonder buschauffeur kon niemand zonder eigen vervoer naar het ziekenhuis,” aldus Samir. “Het moet nu toch duidelijk zijn dat de MBO’ers onze samenleving dragen!” Daarom wil hij fors in hen investeren.

Den Haag als MBO-hoofdstad

Ahraui wil dat Den Haag hierin voorop loopt. “Deze stad heeft grote uitdagingen zoals de klimaat- en wooncrisis en daarbij hebben we hard MBO’ers nodig.” Met een baan- en stagegarantie en vergoeding voor opleidingen in sectoren waar Den Haag behoefte aan heeft, moet Den Haag volgens hem de MBO-hoofdstad van Nederland worden. Ook moet de Internationale stad van Vrede en Recht stagediscriminatie keihard aanpakken. Een Haags keurmerk, mystery guests en een zwarte lijst van discriminerende leerbedrijven zijn daarvoor een must. En natuurlijk kunnen euro’s niet ontbreken. “We moeten nu investeren in maatschappelijk werkers en decanen om schooluitval, leerachterstanden en andere sociale problemen terug te dringen.”