Door op 24 mei 2016

Schone lucht mag geen luxeproduct zijn

Gezonde lucht is voor iedereen van levensbelang en dus ontzettend belangrijk. Toch worstelen vooral veel steden met de luchtkwaliteit, zo ook Den Haag. Zorgde vroeger de industrie voor vieze lucht, nu zijn het auto’s die fijnstof en stikstof uitstoten. Gelukkig worden veel mensen steeds bewuster van luchtvervuiling en schiet de verkoop van schone auto’s omhoog, maar dit gaat nog lang niet snel genoeg en dit geldt niet voor de hele stad.

Luchtkwaliteit is ingewikkelde materie en de oplossingen liggen niet voor de hand – tenzij je alle auto’s uit de stad wil weren. Eén ding staat als een paal boven water voor de PvdA: iedereen in deze stad heeft recht op lucht die aan de norm voldoet. Eerder dit jaar bleek op basis van berekening al dat de luchtkwaliteit op drie plekken waarschijnlijk niet aan deze norm voldoet: op de Raamweg, de Neherkade en de Lekstraat . Vorige week bleek nog uit de resultaten van eigen metingen van Milieudefensie dat de normen op onder andere de Hoefkade en de Javastraat ver worden overgeschreden. Dat moet we snel oplossen.

De wethouder heeft toegezegd voor de zomer met concrete voorstellen hiertoe te komen. We roepen de wethouder op deze voorstellen zeer, zeer serieus te nemen. De afgelopen tijd komt er namelijk steeds meer nieuws naar buiten over gesjoemel met dieselauto’s en vervuilende bestelbusjes. Nu de lucht viezer blijkt dan gedacht, wordt het ook tijd voor een ambitieuzere aanpak voor een het tegengaan van luchtvervuiling. Schone lucht mag geen luxeproduct zijn!