Schriftelijke vragen over stopzetten bijstand na gedwongen opname

27 mei 2021

De media bracht aan het licht dat als mensen gedwongen worden opgenomen in een
psychiatrisch ziekenhuis, zij hun bijstand kunnen kwijtraken. Dit vindt raadslid Janneke Holman onaanvaardbaar en stelt daarom samen met Lesley Arp van de SP schriftelijke vragen.

Ten eerste wil Janneke weten hoe vaak de bijstand van Hagenaars wordt stopgezet vanwege een gedwongen opname. “Als dit ook in onze stad gebeurt, is dat natuurlijk verwerpelijk. Mensen met psychische problemen hebben juist stabiliteit nodig om zich te kunnen richten op hun behandeling en genezing. Zij kunnen er dan niet ook nog eens geldproblemen bij hebben. Dat zou hun situatie nog erger maken.”

Deze rare situatie is te danken aan de participatiewet. Deze wet schrijft voor dat mensen met psychische klachten die gedwongen op worden genomen, bijzondere bijstand moeten aanvragen. Zo’n bijzondere bijstand toekennen, kan echter zes tot acht weken duren. “En mensen weten vaak helemaal niet dat ze dat extra moeten aanvragen. En als ze het al weten is dit toch een extra hobbel die mensen met ernstige psychische klachten, waar we het nu over hebben, er niet bij kunnen hebben,” aldus Lesley. Daarom vragen de PvdA- en SP-raadsleden het college hoe de gemeente Den Haag omgaat met deze participatiewet, ook met betrekking tot de communicatie richting patiënten.

Ook vragen Janneke en Lesley of er bij de aanvraag van bijzondere bijstand rekening wordt gehouden met de bijzondere persoonlijke (psychische) omstandigheden en hoelang het duurt voordat de gewone bijstand weer wordt toegekend nadat deze is stopgezet.

Waar ben je naar op zoek?