“Specifieke communicatie en faciliteren zij-instroom voor leraar-zijn in Laak, Escamp en Centrum”

14 juli 2021

Mikal stelt opnieuw verschillende maatregelen voor om het grote lerarentekort in de stad te voorkomen. Zo wil ze specifieke communicatie om het imago te verbeteren van het beroep leraar in wijken met de grootste lerarentekorten. Ook roept ze op om opleidingen voor ondersteunend personeel in het onderwijs tot leraar te faciliteren.

Het college is al hard bezig om het lerarentekort in de stad tegen te gaan,” concludeert Tseggai, fractievoorzitter van de PvdA Den Haag. Ze verwijst hierbij onder andere naar de toezegging van het college om te onderzoeken hoe MBO’ers beter kunnen instromen op de PABO. Dit gebeurt ook na aansporing van Tseggai. “Toch moet het nog beter, want het lerarentekort stijgt elke dag. Dat maakt het erg moeilijk om alle kinderen in augustus weer onderwijs te kunnen geven. Vooral kinderen in kwetsbare wijken zoals Centrum, Laak en Escamp zijn de dupe en dit zou niet mogen. Zij hebben de afgelopen tijd al ook meer dan andere kinderen geleden onder de coronacrisis. Nu zij weer naar school kunnen, hebben zij ook recht op goede leraren.”

Specifieke campagne

Ze stelt voor de campagne ‘Word leraar in Den Haag’ te specificeren naar het worden van leraar in de wijken met het grootste lerarentekort. “Want leraren schijnen nu te denken dat het niet leuk is om daar leraar te zijn, maar dat klopt niet. Er wonen hartstikke leuke en slimme kinderen en er zijn ambitieuze scholen in het Centrum, Laak en Escamp. Dat moet de campagne duidelijker maken.”

Zij-instroom ondersteunend personeel

Veel ondersteunend personeel op scholen staat te springen om leraar te worden, maar loopt tegen problemen aan om op de PABO toegelaten te worden door lastige toelatingseisen en daarbij komende kosten. Daarom stelt Tseggai ook voor als gemeente hierbij te helpen.

Succesvolle maatregelen Amsterdam

Eerder riep Tseggai al op om de succesvolle maatregelen van Amsterdam tegen het lerarentekort naar Den Haag te halen. Dit deed ze nadat bleek dat het lerarentekort bijna verdubbeld was in een half jaar.