Door op 4 februari 2016

Teleurstelling over ontbreken voorstel noodopvang

De PvdA kijkt met gemengde gevoelens naar de vandaag verschenen brief over de statushouders. Ik ben tevreden over dat er gekozen wordt voor verschillende locaties voor de opvang van statushouders en opnieuw wordt ingezet op uitvoerig gesprek met de stad. Ik ben echter ontevreden over het feit dat er in de brief niet over noodopvang wordt gesproken. Dit hadden wij wel verwacht, de gemeente staat immers ‘welwillend’ tegenover de noodopvang. We zijn daarom teleurgesteld.

De PvdA wil dat Den Haag zijn medemenselijkheid toont. Zeker nu staatssecretaris Dijkhof opnieuw een beroep op de gemeenten heeft gedaan voor noodopvang en Zuid-Holland ver achterloopt in de opdracht die ze heeft. Er is een gigantisch tekort aan plekken. Als Den Haag zich dan niet aanbiedt, wie dan wel? Wij gaan voor noodopvang en het wordt nu tijd dat alle partijen kleur bekennen. Ik verwacht dat alle partijen die eerder ook ruim voor noodopvang stemden opnieuw overtuigd zijn van het belang daarvan. De PvdA vindt het cruciaal dat Den Haag weer een bijdrage levert aan noodopvang van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Die mensen laten we als gemeenteraad toch niet in de kou staan? Niemand wil meemaken wat deze mensen overkomt.

De gemeente maakt wel goed werk van de opvang van vluchtelingen met een status. We bieden deze mensen in Den Haag degelijke huisvesting. Op verschillende plekken, verspreid over de hele stad, worden locaties klaargemaakt om deze mensen voor een langere tijd van een huis te voorzien. Dat is nou medemenselijkheid! Het is nu belangrijk om goed in gesprek te gaan met de bewoners van de desbetreffende wijken. We hebben gezien tot wat een mooie acties en een enorme vrijwilligheid dit kan leiden in de wijken die het aan gaat.