Tijdelijke bufferzone bij abortuskliniek wordt permanent

Door Janneke Holman op 13 januari 2022

Kiezen voor abortus is een recht. Wanneer je voor een abortus kiest, moet je veilig bij de abortuskliniek kunnen komen zonder lastig gevallen te worden door anti-abortusdemonstranten. Tot twee keer toe vroeg raadslid Janneke Holman daarom samen met GroenLinks, D66 en de VVD om een bufferzone rond de abortuskliniek: een zone waardoor anti-abortus demonstranten op afstand blijven, en vrouwen veilig naar binnen kunnen.

Bufferzone rond abortuskliniek

Steeds meer gemeentes kiezen voor zo’n bufferzone. Recent nog in Almere, waar demonstranten nu op 250 meter afstand moeten blijven. Aanleiding was de actie van het Humanstisch Verbond om burgemeesters in het land te mailen over het instellen van een bufferzone. Ook onze burgemeester Jan van Zanen heeft bijna tienduizend (!) mails onvangen.

Want hoe staat het er nu voor in Den Haag? Voorheen stonden de demonstranten aan de overkant van de straat tegenover de abortuskliniek in de Van Beverningkstraat in het Statenkwartier. Sinds de coronamaatregelen staan de demonstranten op de Willem de Zwijgerlaan, ongeveer 100 meter van de kliniek. 1,5 meter afstand houdenop de stoep in de Van Beverningkstraat niet mogelijk is.

Bij het debat over het demonstratiebeleid wilde Janneke van de burgemeester weten of de nieuwe locatie op de Willem de Zwijgerlaan permanent kan worden. Het goede nieuws: dat gaat nu gebeuren. Een goede eerste stap.

Intimidatie is onacceptabel

De vraag is of het genoeg is. Helaas hoort Janneke van verschillende omwonenden dat – ook nu ze op de Willem de Zwijgerlaan staan – demonstranten nog steeds vrouwen lastigvallen. Bijvoorbeeld door met borden rond een auto te gaan staan als een vrouw wil uitstappen. Of een demonstrant die met een spandoek de Van Beverningkstraat inloopt. Dit is onacceptabel.

De burgemeester gaf aan dat het balanceren is tussen het recht op demonstratie en de veiligheid van vrouwen die de kliniek bezoeken. Dat is terecht. Maar, demonstranten moeten zich wel aan de afspraken houden. Daarom roept Janneke buurtbewoners op om misstanden en intimidatie te melden bij de wijkagent. Aan de hand van deze signalen zou de bufferzone kunnen worden uitgebreid.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Regentessekwartier. Van daaruit ziet ze Den Haag als een fantastische stad. Ze ziet hoe de wijk bloeit, bewoners samen de buurt groener maken, gezamenlijk zonnepanelen op daken leggen en straatfeesten en festivals organiseren. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, buitenruimte, duurzaamheid

Meer over Janneke Holman