Toerisme in goede banen

11 september 2019

Een vijfpuntenplan om in te spelen op de neveneffecten van het toenemende toerisme in Den Haag

Den Haag is een prachtige stad, logisch dat mensen uit de hele wereld komen genieten van onze musea, het strand, binnenstad en onze attracties. Maar er zijn ook bedreigingen. Denk aan de drukte, mogelijke overlast, of het toenemend aantal betaalbare woningen dat wordt verhuurd via Airbnb en daardoor niet meer voor Haagse huurders beschikbaar zijn. Den Haag heeft – zo vindt de PvdA – op dit moment onvoldoende oog voor de mogelijke risico’s van een groeiende toeristenstroom. Met dit vijfpuntenplan wil de PvdA het stadsbestuur uitdagen om (nog) beter in te spelen op de neveneffecten die het toerisme kan hebben op de leefbaarheid in onze mooie stad.

1. Meten is weten

Breng in beeld hoeveel toeristen Den Haag aankan, nu en in de toekomst. En breng precies in beeld welke voorzieningen daarvoor op orde moeten zijn, laat open en eerlijk zien wie profiteren van het toerisme, waar de opbrengsten en de kosten vallen, of dit Den Haag ten goede komt of niet; en wie hinder ervaren. Rapporteer aan de gemeenteraad in hoeverre de stad er in slaagt om het voorzieningenniveau mee te laten bewegen met de groeiende toeristenstroom en meet ook de overlast die door bewoners ervaren wordt.

2. Trek pas meer toeristen aan als je voldoende fatsoenlijke hotelkamers hebt

Den Haag zet vol in op de citymarketing. We betalen zelfs Amsterdam om toeristen ‘over te nemen’. Maar die toeristen moeten wel kunnen overnachten. Liever meer hotels en hostels, dan dat betaalbare woningen meer en meer worden opgeofferd voor Airbnb, met alle overlast van dien. Er is een tekort aan hotels. Als gevolg daarvan groeit Airbnb explosief (20 procent per jaar), maar dit geeft enorm veel overlast: steeds wisselende mensen die het lang niet altijd nauw nemen met de regels: overlast tot laat, dronkenschap, lawaai. Ga zo maar door. Voorkom dit met voldoende ruimte voor verblijf, alvorens je inzet op (veel) meer toeristen. En houd daarbij altijd rekening met bewoners. Voorkom situaties als bij het hostel in de Nieuwe Molstraat.

3. Houd bij topdrukte auto’s en touringcars zo veel mogelijk uit de stad en spreid toeristische attracties zoveel mogelijk in de stad en de regio

Maak verkeersplannen voor topdrukte: wees nog rigoureuzer om auto’s, in het kader van toeristenverkeer, uit de stad te houden als er nog meer toeristen naar een beperkt aantal plekken komen. Zet ook in op spreiding van de toeristische attracties. Legoland naar Scheveningen was om verschillende redenen daarbij een slecht voorbeeld. Werk samen in de regio (denk aan Delft en Leiden) en spreid trekpleisters beter over de stad.

4. Maak met de toerismesector afspraken over goed werkgeverschap

Met de internationalisering van de sector ligt marchanderen met arbeidsvoorwaarden op de loer. Langer werken dan mag, flexibele arbeidscontracten of zelfs uitbuiting. Wees dat voor door goede afspraken te maken met internationale ketens en ondernemers die nu actief zijn. Goed gedrag moet natuurlijk beloond worden.

5. Beperk Airbnb

Airbnb verdringt woningzoekenden met een modaal inkomen, leidt tot overlast in woonwijken en gevaarlijke situaties. Daarom wil de Haagse PvdA een vergunningplicht voor Airbnb en een maximum van 30 dagen dat een woning via Airbnb mag worden verhuurd. Met zo’n groot tekort aan betaalbare huizen kan je deze woningen niet ook nog eens verliezen.