Trots op het gesloten coalitieakkoord

19 december 2019

Samen voor de stad. In een moeilijke tijd sluiten vijf partijen een akkoord met een glasheldere opdracht. Verbinden. De stad bij elkaar houden. Dat is een grote opdracht. Dat betekent wat voor hoe we met elkaar omgaan. In deze zaal, in dit gebouw. Dat betekent wat voor hoe we met de stad omgaan. Met een ieder die iets van zijn of haar leven wil maken, van de stad wil maken.

De Partij van de Arbeid is trots op het gesloten coalitieakkoord. Het is sterk en sociaal. Sterk: met een ambitieuze aanpak van de grootste uitdagingen waar we voor staan: betaalbaar bouwen, huizen betaalbaar houden en opknappen, 50 miljoen voor sociale woningbouw en starters. De broodnodige verduurzaming, de investeringen in het openbaar vervoer. In de economie, die banen moet opleveren voor mensen die graag aan de slag willen. In de maakindustrie, de duurzaamheidssector, de zorg. Maar ook via onze Stip-banen, waarmee mensen de al langer aan de kans zitten perspectief krijgen.

Het akkoord is sociaal en menselijk. Stadsgenoten die het tegenzit, weten in het nieuwe stadsbestuur een bondgenoot. Mensen zonder dak boven het hoofd worden geholpen. De financiële tekorten die er zijn, worden niet afgewenteld op kinderen met gedragsproblemen, of ouderen die dagbesteding of begeleiding nodig hebben. Mensen kunnen zeker zijn van goede zorg dichtbij. En het akkoord laat mensen met de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen.

Ook mensen in armoede en schulden, kunnen op ons rekenen. We willen dat elk kind een kans heeft op goed onderwijs en gebruik kan maken van huiswerkbegeleiding. Dat er taalaanbod is voor zij die de taal niet of onvoldoende spreken. En het welzijnswerk kan een nieuwe start maken, ervoor zorgend dat meer mensen uit isolement komen, weer mee kunnen doen.

Het akkoord is van de grote ontwikkelingen, maar ook van de tastbare resultaten. De Oracs die sneller zullen worden geleegd, er meer zal worden gehandhaafd, ondermijning wordt steviger aangepakt, het drinkwater dat gratis wordt op festivals. Het slavernijmonument dat wordt gerealiseerd.

Het coalitieakkoord bevat tal van voornemens om samen de stad te maken. Of het nu gaat om het bouwen met de buurt, de aanpak van Waldeck en Mariahoeve of de investeringen die ervoor moeten gaan zorgen dat Zuidwest de impuls krijgt die nodig is. Het moet samen. Met nieuwe manieren. Niet alleen gericht op zij die de weg goed weten te vinden naar ons, naar het stadhuis. Ook gericht op zij die niet altijd vooraan staan, of minder bedreven zijn inspraakprocessen of digitale formulieren. En op zij die het weten: omdat het over hun wijk of buurt gaat. 

Voorzitter, de stad vraagt om verantwoordelijkheid. Van ons allemaal. Onze bewoners, waar ze ook wonen in onze stad, waar ze ook vandaan komen, mogen rekenen op een stadsbestuur dat er staat. Dat de stad op de toekomst voorbereidt. Mensen niet aan de kant laat staan. Dat mogen mensen van het stadsbestuur verwachten. En het stadsbestuur kan rekenen – dat zie je in de dagelijkse praktijk – op enorm veel inzet van onze inwoners om onze stads mooier te maken. Dat versterkt elkaar.

Voorzitter, hier staat een trotse sociaal-democraat. Wij kijken uit naar de constructieve samenwerking in het stadsbestuur, met de stad en de collega’s in de raad.