Uitreiking van de Toekomstmaatschappijprijs 2020: de Haagse Raad van Kinderen

1 mei 2020

De Haagse afdeling van de PvdA heeft als eerbetoon aan Troelstra sinds 2019 de Toekomstmaatschappijprijs in het leven geroepen. Op 1 mei 2020 is de Toekomstmaatschappijprijs van  750 euro door Marko Fehres en PvdA raadslid Janneke Holman uitgereikt aan de Haagse Raad van Kinderen van Stichting Leergeld, die zich inzetten om samen met kinderen armoede te bestrijden. Vorig jaar ging deze prijs naar Youth for Climate.

Met de stichting Leergeld is afgesproken dat de Raad van Kinderen zelf mag bepalen hoe ze de prijs gaan inzetten. De jury was zeer onder de indruk van het werk van deze kinderen en was snel overtuigd van deze bestemming voor de Toekomstmaatschappijprijs 2020.

Wat is de Haagse Raad van Kinderen?

De Haagse Raad van Kinderen is door Leergeld Den Haag ingesteld om de inspraak van Haagse kinderen op het gebied van armoede te garanderen. Kinderen hebben recht om mee te praten over onderwerpen die hen aangaan. Dat is vastgelegd in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind. Omdat armoede in gezinnen ook de kinderen treft, is het vanzelfsprekend dat zij betrokken worden bij het armoedebeleid van de gemeente Den Haag.

De Haagse Raad van Kinderen bestaat uit zestien kinderen in de leeftijd van tien tot zestien jaar. De meesten komen uit minimagezinnen. Maandelijks buigt zij zich over onderwerpen die met armoede te maken hebben. Daarna gaat de Raad het gesprek aan met de gemeente Den Haag en andere organisaties.

De Raad van Kinderen wist zowel kinderen als volwassenen te inspireren via de openbare bijeenkomsten en door persaandacht. Volwassenen waren aangenaam verrast door de originele ideeën. Voor kinderen is de Raad van Kinderen een voorbeeld van wat kinderen kunnen bereiken.