Door op 20 augustus 2014

‘Verplicht rookmelders in Haagse parkeergarages’

DEN HAAG – ‘Ondergrondse parkeergarages in Den Haag moeten verplicht rookmelders krijgen’, zegt Rajesh Ramnewash, PvdA-raadslid in Den Haag.

Het raadslid reageert op de brand in de parkeergarage in de Haagse Brueghelstraat. Het is nog onduidelijk waardoor zaterdagavond de brand is ontstaan. Dat meldde de politie maandagavond bij een bewonersbijeenkomst. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. ‘Nu is de schade beperkt gebleven tot materieel maar het had veel ernstiger kunnen aflopen’, stelt Rajesh Ramnewash. ‘Ook de huizen boven en naast de parkeergarage hebben geen rookmelders en dat terwijl er zo’n gevaarlijke situatie is ontstaan’.

Rookmelders en camera’s
De bewoners van 40 appartementen in de Brueghelstraat in Den Haag moesten zaterdagavond hun huis uit, nadat brand was uitgebroken in de parkeergarage onder hun portiekflat. Alle bewoners zijn inmiddels weer terug naar huis, behalve één gezin. Zij verblijven nog in een hotel, omdat de stroom in hun woning nog niet werkt. ‘Ik weet nog steeds niet hoe mijn auto er aan toe is,’ vertelt een eigenaar van een Volkswagen. ‘Het is natuurlijk te gek voor woorden dat er geen rookmelders en camera’s in de parkeergarage zijn geïnstalleerd. Bij mij zijn in diezelfde garage een keer de kentekenplaten van mijn auto gehaald. Toen is er drie maanden lang illegaal met mijn kentekenplaten getankt.’

Bewonersbijeenkomst
‘Ik ben trouwens wel erg te spreken hoe snel de gemeente Den Haag en burgemeester Van Aartsen hebben gehandeld . Die bewonersbijeenkomst die we hebben gehad was erg goed geregeld. Maar ja, daarmee heb ik mijn auto nog niet terug’ , zucht hij.

Bron: Website Omroep West (hier vindt u ook een video met Rajesh Ramnewash)


Rajesh heeft het college de onderstaande schriftelijke vragen over de kwestie gesteld:

  1. Was er een rookmelder of brandalarmsysteem aanwezig in de garage? Zo nee, waarom niet?
  2. Heeft het luchtafvoersysteem afdoende gewerkt? Aangezien de rook zich in de bovenliggende woning sterk verspreidde?
  3. Was er een sprinklersysteem aanwezig?
  4. De PvdA is van mening dat in alle Haagse ondergrondse garages een brandmeldingssysteem aanwezig dient te zijn. Deelt het college die mening? Zo nee, waarom niet?
  5. Hoeveel ondergrondse parkeergarages heeft Den Haag en hoeveel zijn in het bezit van de gemeente? Wie beheert de garages?
  6. Klopt het dat de bewoners 50 euro per maand betalen en dat ze verplicht zijn dit bedrag te betalen omdat ze geen recht hebben op een parkeervergunning? Waarom betalen ze verhoudingsgewijs zo veel meer dan hun buren die 36 euro per jaar betalen? Wat gaat de gemeente doen aan deze scheve verhouding?
  7. Wie is verantwoordelijk voor de schade?
  8. Ook in veel van de bovenliggende huurwoningen van Haag Wonen was geen rookmelder aanwezig. Haag Wonen stelt dat ze daartoe geen wettelijke verplichting heeft. Deelt het college de mening van de PvdA dat de geringe kosten van het plaatsen van rookmelders niet opwegen tegen de eventuele schade? Welke rol en welke acties kan de gemeente nemen om het gebruik van rookmelders te stimuleren? Kunnen woningbouwverenigingen hiertoe via een APV gedwongen worden? Biedt de subsidieregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen hiertoe mogelijkheden?