Vierkant achter oproep nationale feestdag om slavernijverleden te herdenken

22 juni 2021

Wij staan vierkant achter de oproep van de vier grote steden om het slavernijverleden jaarlijks te herdenken met een nationale feestdag. “Ik vind het een mooi idee. Het is goed om mensen bewust te maken van onze geschiedenis,” aldus fractievoorzitter Mikal.

Nu weten mensen nog niet genoeg over het slavernijverleden van Nederland, denkt Mikal. “Ik heb daar bijvoorbeeld op school nooit iets over geleerd,” vertelde ze op radio West. “Met een nationale feestdag geef je mensen de kans om te herdenken wat je voorouders meegemaakt hebben. Net als wat mensen doen op 4 mei. Dat gun ik ook mensen die voorouders hebben die getroffen zijn door de slavernij.”

Vieren

Nu is er al een herdenking in Amsterdam, maar het lijkt Mikal mooi om in meerdere steden een herdenking te organiseren zodat meer mensen er in hun eigen stad naartoe kunnen gaan. “En daarna is er dan ruimte om te vieren dat het voorbij is. Met Keti Koti bijvoorbeeld, dat we al hebben georganiseerd in Den Haag. Dat is wat mij betreft voor herhaling vatbaar.” Ook de vier grote steden zien 1 juli als geschikte dag, het is dan Keti Koti. Dan wordt ook de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij herdacht.

Erkenning

Presentator Tjeerd gaf aan dat er mensen zijn die niet als schuldige aangewezen willen worden van het slavernijverleden. “Het gaat niet om schuld, maar om erkenning,”zei Mikal daarop. “Ik denk dat Nederland lang niet goed om is gegaan met het slavernijverleden. Eigenlijk hadden we zo’n herdenking  al meteen moeten invoeren nadat de slavernij was afgeschaft. Dat deden we niet, dus is het belangrijk dat nu te doen.”

Slavernijmonument

Mikal maakt zich al een tijd hard voor een slavernijmonument in Den Haag. “Ook dit monument is belangrijk om  het slavernijverleden te herdenken en stil te staan bij de effecten daarvan op de huidige samenleving.” De perfecte plek voor het monument zou volgens haar voor theater Diligentia zijn. “Daar zijn de eerste bijeenkomsten gehouden om de slavernij af te schaffen. Bijna alle gebouwen op het Lange Voorhout hebben een link met het slavernijverleden: er woonden daar veel plantagehouders. In de Kloosterkerk werd een vrijgekochte slaaf de eerste zwarte domino van Nederland.”