Voor een stad die tegen een stootje kan: Haags coalitieakkoord 2022-2026

16 september 2022

Vandaag presenteren we met trots het Haagse coalitieakkoord ‘Voor een stad die tegen een stootje kan’. We staan voor een flinke opdracht: steeds meer mensen raken in de knel omdat ze hun boodschappen en energierekening niet kunnen betalen. Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. En als we niets doen, worden de verschillen in de stad groter. 

Daarom investeren we met dit akkoord een stad die tegen een stootje kan. Want dat de stad een stootje krijgt, dat staat wel vast. In het hele land staat de bestaanszekerheid van mensen onder druk. Voor Den Haag komt daarbij dat een flink deel, ongeveer 70 miljoen, van de rijksbijdrage aan de gemeentekas wegvalt. Daarom was het niet gemakkelijk het met andere politieke partijen eens te worden over wat wij nodig vinden voor de stad. In deze onzekere tijden moet de gemeente Den Haag naast de mensen gaan staan. 

Knokken voor gelijke kansen voor iedereen

Vanaf afgelopen mei hebben Martijn Balster en Janneke Holman namens de Haagse PvdA onderhandeld met D66, VVD, GroenLinks en het CDA over het akkoord. We presenteren nu een akkoord waarin we geloven en waar we samen met de andere partijen de schouders onder zetten. Tegelijkertijd realiseren we ons: er komen onzekere tijden aan. Tijd dus, om vol bak aan de slag te gaan.

Wij kiezen voor een stad waarin we samen eerlijk door de crisis komen. De PvdA knokt voor een stad waarin kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Waar je je veilig voelt, waar je kunt groeien en waar mee kunt doen. Wat je achtergrond of achternaam ook is, in welke wijk je ook woont. De PvdA knokt voor een stad waarin we het samen doen.

Investeren in de stad

Met dit akkoord investeren we in de stad. We gaan meer betaalbare woningen bouwen dan ooit. Misstanden op de woningmarkt pakken we aan. We versnellen het verduurzamen van woningen, juist voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. We zorgen ervoor dat mensen in armoede alle hulp blijven krijgen die nodig is, juist nu meer mensen in armoede dreigen te raken. We trekken extra geld uit om kinderarmoede te bestrijden. 

We investeren stevig in wijken die aandacht nodig hebben, zoals Zuidwest en Laak.  Moerwijk krijgt definitief een bibliotheek en we openen twintig nieuwe buurthuizen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen hun huiswerk kunnen maken. Als enige stad in Nederland heeft Den Haag een opvang voor dakloze mensen die in de hele winter iedere nacht open is. Lees hier meer over de hoogtepunten uit het akkoord. 

Sterke schouders dragen meer bij

Dit doen we op een eerlijke manier. Door bezuinigingen van het Rijk is de financiële positie van Den Haag niet goed. Daarom is het nodig de onroerendzaakbelasting (ozb) en parkeerkosten te verhogen, net als de riool- en afvalstoffenheffing. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten: mensen met de duurste huizen gaan meer belasting betalen. Dat geldt ook voor onze zorgvoorzieningen: mensen die het zelf kunnen betalen, gaan meer bijdragen.

Martijn Balster blijft wethouder Volkshuisvesting

De fractie draagt Martijn Balster voor als wethouderskandidaat. Hij is de beoogd wethouder voor Volkshuisvesting, Gebiedsontwikkeling Escamp & Segbroek, Welzijn en Nationaal Programma Zuidwest. In de afgelopen jaren is in Den Haag onder leiding van Martijn Balster het roer omgegooid. Sinds hij in 2019 wethouder werd, is de stad weer aan volkshuisvesting gaan doen. Er zijn veel nieuwe, betaalbare woningen gebouwd en zijn huisjesmelkers veel steviger gaan aanpakken. Daar gaan we mee door. Met de PvdA in het college kunnen we het verschil maken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Algemene Ledenvergadering op 19 september

Aanstaande maandag is de Algemene Ledenvergadering over het coalitieakkoord. Martijn en Janneke zullen het akkoord toelichten, daarna is er natuurlijk gelegenheid voor vragen. De ALV start om 20:00 uur in het Korzo Theater, Prinsestraat 42. Inloop vanaf 19.30uur.