Voor een toegankelijke en gelijkwaardige stad voor mensen met een beperking

Door Janneke Holman op 16 januari 2020

Hoe ziet de stad eruit voor mensen met een beperking? Stel je voor: het restaurant waar je altijd kwam is verbouwd, en is ineens niet meer toegankelijk met een rolstoel. Je wilt een kaartje kopen bij de parkeerautomaat, maar je kunt niet bij het display omdat die te hoog is. Je wilt met de tram, maar de hoogte van de tram en het perron sluiten niet op elkaar aan. Je moet even naar het toilet, maar nergens in de omgeving is een toegankelijke openbare wc te vinden.

Ondanks dat Nederland een aantal jaar het VN verdrag voor rechten van met een beperking heeft ondertekend, is er nog een wereld te winnen als het gaat om de toegankelijkheid van de stad om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking gelijkwaardig mee kunnen doen. Over hoe we dit in Den Haag kunnen doen, sprak de gemeenteraad afgelopen woensdag met ervaringsdeskundigen en experts op initiatief van de PvdA, CDA, D66, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, de Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren en NIDA. Samen met deze partijen werken we samen aan een nota met plannen hoe we de stad toegankelijker kunnen maken.

Gelukkig kwamen er tijdens de werkbespreking veel goede ideeën voorbij: zorg ervoor dat toegankelijkheid aan het begin bij ieder ontwerp, ieder plan en beleid wordt meegenomen. Of zoals de gemeente Breda doet: stel ervaringsdeskundigen als bijzonder ambtenaar aan om mee te kijken met alle ontwerpen en plannen die voorbij komen. “Het zijn niet de mensen die een beperking hebben, het is de stad die een beperking heeft,” zei iemand tijdens de bespreking. Precies die andere manier van denken is hard nodig.

Ook onze eigen vechter voor toegankelijkheid, Erwin van der Lem, was natuurlijk aanwezig: “Ervaringsdeskundigen aanstellen als bijzonder ambtenaar is een goed idee, dat zou ik hier in Den Haag wel willen doen!”. Ook hij vindt dat er in de stad nog flink wat moet gebeuren, maar soms zijn het de kleine dingen, zoals een beugel in toiletten om je aan vast te houden. De gemeente zou bijvoorbeeld horecaondernemers hier goed bij kunnen helpen.

Gelukkig kunnen we die stappen nu zetten. In het coalitieakkoord is €5 miljoen vrijgemaakt om de toegankelijkheid van de stad te verbeteren. Want échte toegankelijkheid betekent ook gelijkwaardigheid: niet meer via de zijdeur naar binnen, maar zoals iedereen via de voordeur. Niet met de goederenlift naar boven, maar zoals iedereen via de normale lift. Zo vanzelfsprekend zou toegankelijkheid moeten zijn.

Heb je ook ideeën hoe Den Haag toegankelijker kan? Mail dan naar [email protected]!

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Regentessekwartier. Van daaruit ziet ze Den Haag als een fantastische stad. Ze ziet hoe de wijk bloeit, bewoners samen de buurt groener maken, gezamenlijk zonnepanelen op daken leggen en straatfeesten en festivals organiseren. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, buitenruimte, duurzaamheid

Meer over Janneke Holman

Waar ben je naar op zoek?