Door op 26 oktober 2011

Winst maken met afval

Geld verdienen met het gescheiden aanleveren van afval. De PvdA hield vandaag een pleidooi om hier in Den Haag een proef mee te starten. PvdA-er Ramnewash: “Een win-winsituatie voor de gemeente, voor de bewoners en voor het milieu.”

PvdA-woordvoerder Leefbaarheid Rajesh Ramnewash pleitte voor deze proef tijdens de commissiebehandeling van de begroting.

“In Pijnacker-Nootdorp loopt op dit moment een zelfde proef en wij zijn daar zeer enthousiast over. Bewoners krijgen voor het afval dat ze gescheiden aanleveren een financiële vergoeding. Voor de gemeente een goede bijdrage in het scheidingsbeleid en voor bewoners een welkome bijverdienste”, aldus Ramnewash.

Zijn collega-raadslid en woordvoerder Milieu en Duurzaamheid Bas Sepers is eveneens gecharmeerd van het Pijnacker-Nootdorpse experiment. Sepers: “Een dergelijk beloningsysteem draagt ook enorm bij aan het milieubewustzijn van mensen. Zo kan ik me voorstellen dat ouders dit samen met hun kinderen doen, bij wijze van zakcentje, waarmee ze hun kinderen leren dat het scheiden van afval belangrijk is.”

Hoe werkt het?
Voor gesorteerd oud papier en karton, kunststof verpakkingsmateriaal, textiel en kleine elektrische (huishoudelijke) apparaten kan men geld ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van de afvalsoort en de hoeveelheid. In Pijnacker-Nootdorp worden de volgende tarieven gehanteerd:

• Oud papier en karton – 0,05 per kilogram
• Kunststof verpakkingsmateriaal – 0,25 per kilogram
• Textiel – 0,25 per kilogram
• Kleine elektrische (huishoudelijke) apparaten – 0,05 per kilogram

Op een elektronisch passysteem kan men geld sparen, dat vervolgens op de gewenste bankrekening(en) wordt overgemaakt.