Zorgen om weinig zicht op jongeren met schulden

Door Janneke Holman op 7 oktober 2022

Jongeren met schulden blijven vaak onder de radar. Daardoor blijft snelle hulp vanuit de gemeente uit. Dat blijkt uit een rondgang van NOSop3 langs vijftig gemeenten. Fractievoorzitter Janneke Holman maakt zich zorgen om jongeren in Den Haag: “Een kleine betalingsachterstand kan al snel oplopen tot een torenhoge schuld, waardoor jongeren jarenlang in de ellende zitten.” 

Onder de radar

Sinds vorig jaar zijn gemeenten verplicht om mensen die hun vaste lasten niet betalen, snel te helpen. Om dit te kunnen doen moeten huurbazen, zorgverzekeraars en nutsbedrijven (‘vastelastenpartners’) betalingsachterstanden doorgeven aan de gemeente. 

“Precies daar wringt de schoen,” zegt Janneke. “Jongeren wonen vaak nog bij hun ouders of hebben geen eigen woning, waardoor ze weinig vaste lasten hebben. Toch komen ze in de schulden door bijvoorbeeld telefoon- en internetabonnementen. Die betalingsachterstanden worden niet doorgegeven aan de gemeente, waardoor de gemeente geen zicht heeft op jongeren met beginnende schulden.” 

Weinig prioriteit

Bovendien geven vastelastenpartners nog niet altijd betalingsachterstanden goed door aan de gemeente, en helpen gemeenten mensen met hoge schulden als eerste. Daardoor krijgt hulp aan jongeren met een beginnende schuld weinig prioriteit. 

“Als je net volwassen bent heb je plotseling heel veel verantwoordelijkheden,” zegt Janneke. “Je moet ineens je zorgverzekering zelf regelen, misschien ga je net op jezelf wonen. Een spannend moment waarop het ook snel mis kan gaan. Daarom is het extra belangrijk dat de gemeente jongeren snel in beeld heeft en kan helpen.” 

Vragen aan het college

Janneke wil van het college weten hoe de situatie in Den Haag is: hoe zorgen we ervoor dat jongeren met schulden in beeld zijn, en geven we ze genoeg prioriteit? Daarnaast maakt ze zich zorgen om de inflatie- en energiecrisis, waardoor meer mensen in financiële problemen komen: “We moeten erop voorbereid zijn dat we mensen met geldzorgen en schulden goed en snel kunnen blijven helpen.” 

Daarom heeft Janneke schriftelijke vragen gesteld aan het college. 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Regentessekwartier. Van daaruit ziet ze Den Haag als een fantastische stad. Ze ziet hoe de wijk bloeit, bewoners samen de buurt groener maken, gezamenlijk zonnepanelen op daken leggen en straatfeesten en festivals organiseren. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, buitenruimte, duurzaamheid

Meer over Janneke Holman