Werkgroep Cultuur opent cultureel seizoen

8 november 2021

De werkgroep Cultuur van de PvdA Den Haag heeft vrijdag 30 oktober het culturele seizoen geopend. Hierbij stond de uitreiking van de Cultuur in de Wijkprijs 2021 centraal.

Onzekerheid en uitdagingen

Pianist Marc Wielant luidt de avond in met een lied zonder woorden. Naast pianist is hij ook leraar en zet hij zich als bestuurslid in voor betere werkomstandigheden voor kunstdocenten, in andere woorden: fair practice. Hij deelt zijn ervaringen en zo ontstaat er een gesprek over de onzekerheden en uitdagingen voor uitvoerend kunstenaars. Eerder deelde hij dit lied op YouTube om leerlingen en collega’s van coöperatie de Vak moed in te spreken tijdens de zoveelste lockdown.

Beeldend kunstenaar Theodora Plas geeft dan een lezing over haar schilderijen die werden getoongesteld. Ze vertelt over de onzekerheid die haar overviel in de eerste covid-periode. Haar voornemen om als kunstenaar nooit haar hand op te houden legde ze voor het eerst naast zich neer en ze nam de Tozo-regeling aan. Door onze nieuwgierigheid en de vertrouwde sfeer hadden we een open gesprek.

Huis van gedichten

Hanneke van der Werf neemt namens het Huis van Gedichten de PvdA-Wijk in Cultuur-prijs in ontvangst. De prijs bestaat uit duizend euro en moet initiatieven die cultuur in de wijken verbeteren, verder helpen. Het Huis van Gedichten neemt drempels weg voor jongeren om zich te ontwikkelen in hun eigen taal. Onze taal, ‘woorden’ zijn immers van iedereen, maar je eigen stem vinden, is helemaal voor jezelf. Ook legt het initiatief contacten met andere mooie organisaties in de stad. Het prijzengeld besteedt het Huis van Gedichten aan de lessen op de weekendschool in Mariahoeve, Petjeaf.nl.

Van der Werf leest nog een aantal gedichten voor die in workshops tot stand zijn gekomen. De teksten van leerlingen zijn ontroerend door de eerlijkheid en de confrontatie met ons. Uit een gedicht verzet je niet tegen mij door Ebenezer, die hij voordroeg bij de dodenherdenking van de Eerste Kamer:
… Pijn is het om je te zien. Alleen in het donkerste licht.
Pijn is het om je te zien. Rennend van de man in het zwart…