Bijeenkomst over burgerparticipatie en duurzaamheid

10 mei 2023

Op dinsdag 9 mei vond er een bijzondere bijeenkomst plaats in Den Haag. De werkgroep Duurzaamheid en de werkgroep Stad van de PvdA sloegen de handen ineen met de werkgroep Milieu en Wonen van GroenLinks. Het was een mooie stap in een steeds nauwere samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA in Den Haag. 

Het doel van deze bijeenkomst was om te bespreken hoe burgerparticipatie in Den Haag kan worden verbeterd en welke rol burgerberaden daarbij kunnen spelen. Dit naar aanleiding van de adviezen van de rekenkamer over de burgerberaden in Laak en Statenkwartier. Er werd besproken hoe deze adviezen beter kunnen worden opgevolgd en of burgers überhaupt meer betrokken moeten worden bij besluitvorming rondom duurzaamheid. 

Om het onderwerp vanuit een wetenschappelijk perspectief te benaderen, was Menno Hurenkamp van de Universiteit Utrecht uitgenodigd als spreker. Tijdens de bijeenkomst kwam vanuit GroenLinks de vraag naar boven of burgerberaden wel zo effectief waren. Hurenkamp concludeerde dat volksvertegenwoordigers beter moeten verdedigen dat representatieve democratie per definitie van de elite is en dat dit niet fout hoeft te zijn. 

De bijeenkomst was een mooie gelegenheid voor mensen van beide partijen om met elkaar in gesprek te gaan en ideeën uit te wisselen. Wij kijken terug op een geslaagde avond en hopen dat dit initiatief bijdraagt aan betere plannen voor burgerinitiatieven in Den Haag.