In memoriam: Adri Duivesteijn (1950-2023)

17 maart 2023

Wij hebben met verdriet kennis genomen van het overlijden van Adri Duivesteijn. Als PvdA raadslid, wethouder en loco-burgemeester in Den Haag (1975-1989) is hij ontzettend belangrijk geweest voor onze stad: activistisch, bevlogen en een sociaaldemocraat in hart in nieren. Met zijn strijd voor volkshuisvesting en stadsvernieuwing heeft hij het wethouderssocialisme in ere hersteld.

“Wat een eer” appte Adri twee weken geleden terug toen hem was gevraagd bij de 1 mei-viering te spreken. Maar hij zei wel dat het niet meer ging, gezien zijn gezondheid.

“Wat een eer”: het was voor ons Haagse inwoners en verwanten aan de sociaal-democratie een eer geweest. Adri was altijd bevlogen, keek altijd met een sociale, maar ook eigenzinnige blik naar de wereld, naar zijn Den Haag. Zijn dikke biografie “Vanzelfsprekend maar niet normaal” geeft een prachtig beeld van een jongen van 18, die eind jaren zestig dagelijks op de brommer van de verpauperde Schilderswijk naar het chique Kurhaus rijdt en elke dag weer de tegenstellingen tussen “het veen” en “het zand” ziet. Zo jong als hij is, besluit hij al deze misstanden aan te pakken.

Dat heeft hij gedaan, in Tweede en Eerste Kamer, in Almere, maar vooral ook in onze stad, waar hij van 1975 tot 1989 als raadslid, wethouder en loco-burgemeester op een volhardende en doordachte wijze knokte voor betaalbare huisvesting, wijken die op orde zijn en voor kwaliteit. Stedenbouw en architectuur die voor alle inkomensgroepen goed moeten zijn.

Wij hebben Adri leren kennen als een bevlogen politicus, een strijder tegen alle sociale ongelijkheid in ons land en in Den Haag. Met een enorme visie, voor elk probleem een oplossing. Een goed mens, een bijzonder gevoel voor humor, het hart op de goede plek en altijd knokkend voor de goede zaak.

Den Haag en wij als partij zijn in veel opzichten schatplichtig aan Adri Duivesteijn.

We gaan hem enorm missen. We wensen zijn familie, vrienden en dierbare partijgenoten veel sterkte met dit grote verlies.

Rust zacht Adri.

– De fractie, Wethouder Balster en het afdelingsbestuur van de PvdA Den Haag.

Lees hier ‘Een leven lang was Adri Duivesteijn (1950-2023) in verzet tegen de dingen die niet kunnen’ in de Volkskrant.

(Foto door Roel Wijnants)