Martijn blogt: nieuw seizoen, nieuwe kansen

13 september 2024

Het politieke seizoen is weer begonnen en hoe. De landelijke politiek start weer op, we zien haarscheurtjes in de samenwerking van het radicaal rechtse kabinet ontstaan. De stress is Omtzigt inmiddels te veel geworden. Van der Plas moet zich in bochten wringen om nu toch uit te leggen dat Nederland een mest- en stikstofprobleem heeft. De PVV bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking, of toch niet? Maakt een einde aan private equity in de zorg? Of toch niet? Ik maak me grote zorgen over hoe dit verder moet.

Zo zien we gebeuren hoe de asielcrisis een selffulfilling prophecy wordt. Kabinet regelt jarenlang te weinig opvang, wachttijden lopen op, mensen slapen buiten, kabinet wijt dat vervolgens aan de instroom van vluchtelingen en een stapeling van procedures (terwijl die gemiddeld gezien niet hoger is dan anders; arbeidsmigratie een veel grotere migratiestroom is, de mythe van na-reis-op-nareis is doorgeprikt) en denkt een crisis uit te moeten roepen. De pyromaan, die naar de zelf aangestoken brand staat te kijken… Wie helpen we hier nu mee? Een politiek van zondebokken, van rancune…

Ondertussen zijn we in onze stad ook het alweer volle bak aan het werk en kan de energie gaan naar zaken die echt het verschil maken voor mensen. Ook migratie. Zo mocht ik vorige week Bulgarije bezoeken, om te zien en te spreken wat mensen daar motiveert om in Nederland te komen werken. De verschillen tussen arm en rijk, met als dieptepunt de behandeling van Roma, verklaren veel van de beweegredenen. Maar wat is er een wereld te winnen als mensen beter geïnformeerd komen werken in West Europa; en uitzenders en werkgevers niet zo grandioos misbruik zouden maken van de onwetendheid en kwetsbaarheid van mensen op zoek naar geld en toekomst. Aan die betere toekomst voor migranten en hun buren; maar ook het aanpakken van malafide partijen die arbeidsmigratie onder beroerde omstandigheden zo faciliteren, werken we hard in Den Haag. Nu nog meer gemotiveerd.

Ondertussen besloot de Haagse raad gisteravond over mijn voorstel om in Morgenstond 280 nieuwbouwhuizen toe te voegen. Aan de Melis Stokelaan, Hengelolaan en Coevordenstraat. Hard nodig want de oude zijn op en bewoners willen heel graag duidelijkheid. We pakken de woningen aan en bouwen met oude en nieuwe bewoners aan mooie nieuwe binnentuinen en goed voorzieningen: een voorziening voor deelmobiliteit, buurtlogistiek en een ontmoetingsplek. Nu zo gauw mogelijk aan de slag!

Deze week sprak ik met onze linkse partijgenoten over de Woonvisie 2040, die volgende week in de raadscommissie wordt behandeld. Een vruchtbaar gesprek. Blij met de warme ontvangst en steun voor de plannen; maar ook een aantal mooie suggesties voor de uitwerking. Denk aan manieren om ouderen passend te laten wonen, leegstaande woningen boven winkels te benutten, of te grote woningen beter en passend in te zetten. Vind je het ook leuk om mee te denken? Voed dan onze fractie over de woonplannen. Je vindt ze hier: https://www.denhaag.nl/nl/verbouwen-en-wonen/maatregelen-problemen-woningmarkt/

Een kleine uitsnede van onze voornemens: 50 procent sociale huur bij nieuwbouw in betere buurten, 30 procent sociale huur, 25 procent middenhuur en 25 procent betaalbare koop bij nieuwbouw, overal in de stad. We streven naar het toevoegen van 4000 huizen per jaar. Een Haagse basiskwaliteit waar alle woningen aan moeten gaan voldoen. Het beter benutten van grotere woningen in wijken waar dat qua leefbaarheid kan: woningdelen, kamerbewoning, splitsen. Het zo groepsgewijs mogelijk (met zorg- en welzijnsvoorzieningen dichtbij) huisvesten van ouderen en zogeheten aandachtsgroepen: mensen die dakloos zijn geweest, of mantelzorg willen verlenen bijvoorbeeld.

Maatregelen die keihard nodig zijn om Haagse woningzoekenden een beter perspectief te geven en iedereen met een woning, een fijne, betaalbare en vertrouwde woonomgeving te kunnen bieden. Dat is nog lang niet overal op orde. We brachten in beeld voor wie we het doen: de profielen van een aantal Haagse woningzoekenden vindt je hier in handzame filmpjes: https://www.denhaag.nl/nl/verbouwen-en-wonen/maatregelen-problemen-woningmarkt/

Vast herkenbaar: voor jezelf, of iemand dichtbij. Laten we samen ervoor zorgen dat de woonkansen voor al deze mensen in Den Haag sterk verbeteren door onze plannen uit te voeren!

Ik wens je een fijn weekend,

Martijn