PvdA, D66, VVD, GroenLinks en CDA gaan onderhandelen voor een nieuwe coalitie-akkoord

23 mei 2022

Piet Hein Donner adviseert de PvdA, D66, VVD, GroenLinks en CDA om samen de onderhandelingen te starten over een nieuwe coalitie. Wij zijn, net als de andere partijen, bereid om die onderhandelingen te starten. 

Nadat de twee eerdere verkennings- en informatierondes vastliepen, nam Donner de opdracht op zich om voor een doorbraak te zorgen. Daarover voerde hij afgelopen week gesprekken met de verschillende partijen in de gemeenteraad. Vandaag presenteert hij zijn bevindingen. 

Goed nieuws: de doorbraak in het formatieproces is er. De vijf partijen zijn bereid om de onderhandelingen te starten voor een nieuwe coalitie. De afgelopen week hebben we gezamenlijk gesproken over onze intenties, bereidheid en inzet voor een goede samenwerking, over de uitdagingen voor onze stad en hebben we gebouwd aan wederzijds vertrouwen. 

Ook de PvdA heeft het vertrouwen dat we met deze vijf partijen de komende weken kunnen werken aan een coalitieakkoord, en als vervolg daarop een goede samenwerking de komende vier jaar. We zijn het eens dat we het in de gesprekken moeten hebben over o.a. wonen, bestaanszekerheid, kansenongelijkheid, duurzaamheid, de lage opkomst bij de verkiezingen en de moeilijke financiële situatie van de gemeente. Daarover gaan we de komende weken met elkaar in gesprek, om tot een gedragen akkoord te komen. 

We gaan natuurlijk de onderhandelingen in met ons verkiezingsprogramma ‘Eerlijk Haags’ in de hand. Uiteraard doen we dat in nauwe samenwerking met onze fractie en met onze leden. 

Voor leden die vragen hebben of aandachtspunten willen meegeven, organiseren we op vrijdagmiddag 27 mei tussen 17:00 en 19:00 uur een inloopmoment op het partijkantoor (Stationsweg 10b).