Samir teruggekeerd uit Oekraïne: “Onvoorstelbare ervaring.”

24 april 2024

De delegatie van drie Haagse raadsleden is teruggekeerd uit Oekraïne. Samir, Adrew van Esch (D66) en Constant Martini (HvDH) waren daar met een economische onderzoeksmissie die georganiseerd werd door de NUCC (Netherlands Ukraine Chamber of Commerce). Het doel van de missie was om te onderzoeken hoe Den Haag kan bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Het was het eerste bezoek van zijn soort, en de eerste keer dat raadsleden op deze manier naar Oekraïne afreizen. De raadsleden zijn onder de indruk van zowel de gastvrijheid als de intensiteit van hun bezoek.  

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor een wederopbouwproject in samenwerking met een stad in Oekraïne. Als internationale stad van Vrede en Recht wil Den Haag niet alleen recht spreken en voor vrede strijden, maar ook een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. De steun zou kunnen starten met wat direct noodzakelijk is voor de wederopbouw, en langzamerhand uitbreiden naar zaken waar Den Haag sterk in is. Denk dan aan armoedebestrijding, sociale zekerheid, onderwijs, cultuur, en het versterken van de lokale democratie en rechtsstaat. 

Het driedaagse bezoek aan Lviv was de eerste stap in dit project. De drie raadsleden spraken onder andere met de loco-burgemeesters van Lviv, het bestuur van Lviv en de regio Odesa, raadsleden en loco-burgemeesters van Dnipro en Kharkiv, en lokale Oekraïense en Nederlandse ondernemers. Ook spraken ze met investeringsorganisatie UkraineInvest en met de Kamer van Koophandel. Tenslotte brachten we ook een gedenkwaardig bezoek aan ‘Unbroken’, een ziekenhuis en revalidatiecomplex dat geheel is gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van oorlogsslachtoffers. De delegatie zal binnenkort in een verslag communiceren wat de volgende stappen moeten zijn. Dit verslag zal niet alleen een weergave zijn van de gesprekken maar zal ook conclusies en aanbevelingen geven. De verwachting is dat dit rapport binnen enkele weken kan worden aangeboden aan burgemeester Jan van Zanen. 


Kracht van Den Haag gebruiken 

Het bezoek aan Oekraïne was niet zonder risico’s. De delegatie moest hun eerste nacht deels doorbrengen in een schuilkelder en werd gedurende hun bezoek een aantal keer opgeschrikt door waarschuwingen voor luchtalarmen. “Het was onwerkelijk om in een oorlogsgebied te zijn” aldus Samir. “En nu is het extra onwerkelijk dat je hier dan weer rondloopt en je eigen omgeving ziet. Je merkt dat Oekraïne een land in oorlogstijd is, maar mensen proberen ook om het beste ervan te maken.” 

Het bezoek aan het revalidatiecomplex ‘Unbroken’ maakte veel indruk op Samir. De hulpbehoefte is breed, zag Ahraui. ‘90.000 inwoners van Oekraïne zijn een of meerdere ledematen verloren, maar die kunnen ze nog geen prothese bieden. Je kan ook naar dat soort mogelijkheden kijken, hoe je kan helpen in de gezondheidszorg of het onderwijsstelsel. Hen helpen om extra weerbaar te zijn.’