Marieke Kroneman, kandidaatraadslid voor de PvdA Den Haag 2022-2026, wil meer acceptatie van LHBTIQ+’ers. In aanloop naar Paarse vrijdag pleit ze in het AD voor het PvdA-standpunt dat experts en ervaringsdeskundigen professionals moeten trainen in seksuele en gender-diversiteit:
Geen taboe maar toch nog homofobie
Vrijdag is het Paarse vrijdag. Dan dragen we op middelbare scholen, hogescholen en soms universiteiten paarse kleding om solidariteit te tonen met LHBTIQ+ personen. Het thema LHBTIQ+ is voor de meeste mensen geen taboe meer. Als ik mijn huwelijk met mijn vrouw noem, vraagt niemand mij meer extra uitleg. Toen mijn zoon op voetbalkamp vertelde dat hij twee moeders heeft, stelde een jongen voor om ‘deze week dan maar niet met homo te schelden’. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar hieronder schuilt de werkelijkheid dat ze buiten die week wel met ‘homo’ schelden. Tegenwoordig zeggen ze zelfs ‘dat is zo gay’ als zij pech hebben.
Hoewel de meeste jongeren zeggen dit niet homofoob te bedoelen, houden uitingen zoals deze toch een vorm van homofobie in stand. Zo denkt slechts een kleine meerderheid positief over homoseksualiteit. LHBTIQ+-leerlingen op middelbare scholen hebben vergeleken met hetero-leerlingen meer psychische problemen, twee keer zoveel lesverzuim en vinden de sfeer in de klas en hun relaties met docenten minder fijn.
Seksuele en genderdiversiteit op scholen
De meeste scholen proberen dit te verbeteren met een eenmalige gastles door het COC of een theatergroep. Maar ze pakken het probleem niet écht aan. De meeste schoolprogramma’s zeggen niks over seksuele en genderdiversiteit of respect voor LHBTIQ+’s. De Nederlandse Onderwijsinspectie uitte in 2016 en 2020 al kritiek over het gebrek aan structurele aandacht voor seksuele en genderdiversiteit. De inspectie stelde dat veel scholen seksuele diversiteit veel te vaag behandelen en zonder duidelijke boodschap van verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid. Dus heeft de Tweede Kamer deze zomer de eisen voor burgerschapseducatie aangescherpt.
Seksuele en genderdiversiteit op scholen
Nu moeten scholen niet alleen verplicht lesgeven over burgerschap, maar ook leerlingen laten oefenen met tolerantie, gelijkheid en anti-discriminatie van seksualiteit en gender. Hartstikke goed natuurlijk. Maar docenten vinden het vaak moeilijk over seksuele en genderdiversiteit te praten, aldus Rutgers WPF. Het is immers een intiem onderwerp en respectvol spreken over LHBTIQ+’ers is vooral onder puberende jongens moeilijk gebleken.
Professionals trainen
Daarom wil ik met de PvdA Den Haag dat professionals in het onderwijs, welzijn, zorg en sport training krijgen in het omgaan met seksuele en genderdiversiteit en het tegengaan van vooroordelen. Zo helpen we scholen minder afhankelijk te worden van externe gastsprekers en praten docenten makkelijker met leerlingen om zo LHBTIQ+-acceptatie te vergroten. Trainingen kunnen gegeven worden door studenten, maatschappelijke organisaties zoals COC Haaglanden of andere deskundigen. Met het zichtbaar en bespreekbaar maken van LHBTIQ+-thema’s op school, in het buurthuis, zorgcentrum en de sportclub maken we van Den Haag een échte inclusieve stad, waar mijn kinderen trots op kunnen zijn.