Voorkom dat maaltijdbezorgers met haast door de stad moeten crossen

13 mei 2020

De Haagse PvdA vindt dat er een einde moeten komen aan de druk op maaltijdbezorgers om zo snel en zoveel mogelijk bestellingen af te leveren. Door deze druk ontstaan onveilige situaties in het verkeer waarbij niet alleen de bezorgers zelf, maar ook andere verkeersdeelnemers gevaar lopen. Hier zullen de sociaaldemocraten tijdens de raadsvergadering over verkeersveiligheid woensdag op aandringen. “Maaltijdbezorgers worden vaak roekeloos rijgedrag verweten en zijn regelmatig betrokken bij verkeersongevallen,” constateert PvdA-raadslid Janneke Holman. “Maar dat is niet zo gek als je per bestelling betaald krijgt en daarom wordt gedwongen om door de stad te crossen om een fatsoenlijk loon te verdienen.”

Volgens Holman gaat de discussie te vaak over het vermeende roekeloze rijgedrag van de maaltijdbezorgers zelf, wat mogelijk op te lossen zou zijn met verplichte verkeerslessen. Terwijl de fout volgens haar zit in de manier waarop bezorgplatforms als UberEats en Deliveroo hun maaltijdbezorgers betalen. Holman: “Bezorgers bij deze platforms verdienen een stukloon, dat betekent per bestelling en het aantal afgelegde kilometers. Als bezorger moet je meerdere bestellingen per uur afleveren om überhaupt het minimumloon te verdienen. Haastige spoed is zelden goed, maar voor bezorgers hangt dus wél hun loon ervan af. Met onveilige situaties in het verkeer als gevolg. Dat zou niet zo mogen zijn.”

Daarom wil de PvdA dat de wethouder er bij het Rijk op aandringt om met regelgeving te komen voor bezorgplatforms. Holman: “Er zijn ook bezorgplatforms die gewoon een vast uurloon uitbetalen. Die zekerheid van inkomen kan er net voor zorgen of je bij een rood stoplicht wel of niet op de rem trapt. Dat is niet alleen beter voor de veiligheid van de maaltijdbezorgers, maar natuurlijk van alle verkeersdeelnemers in de stad.”