Door op 18 december 2013

Wethouder Kool: “Jongeren horen niet langs de kant”

Ruim 500 Haagse jongeren met een uitkering hebben sinds de lancering van het actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid in maart 2013 een baan gevonden. Toch zijn er ook nog zo’n 4.300 Haagse jongeren werkloos. Van deze groep heeft 60 procent geen diploma.

Vooral die jongeren zonder diploma lopen nog altijd een grote kans om werkloos te worden en ook te blijven. De gemeente blijft zich daarom samen met werkgevers inzetten om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): “Jongeren horen niet langs de kant maar moeten volop kunnen deelnemen aan de maatschappij. Als je geen werk kunt vinden lukt dat niet. Daarom heb ik in maart het actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid gepresenteerd. We hebben al veel jongeren met een uitkering kunnen begeleiden naar werk.”

Jongeren zonder diploma die nog wel recht hebben op studiefinanciering worden nu door de gemeente gestimuleerd om terug te gaan naar school. Kwetsbare jongeren krijgen de juiste hulp en worden vervolgens naar een passende opleiding of baan begeleid. “Nu komt het er daarna op aan te voorkomen dat jongeren werkloos worden. Daar werken we hard aan, samen met de partners uit het onderwijs”, zegt Kool.

De Haagse leerwerkcheque, die jongeren aan een werkervaringsplaats helpt, wordt toegankelijk gemaakt voor een bredere doelgroep. Zo kunnen ook leerlingen van de Praktijkschool en van ROC Mondriaan ervan gebruik maken. Ruim 50 jongeren konden dankzij de samenwerking met uitzendbureau Tempo-Team direct bij een werkgever aan de slag, om slechts een voorbeeld te noemen.

Ruim 500 jongeren gingen de afgelopen maanden aan de slag in bijvoorbeeld schoonmaak, glazenwasserij, detailhandel en horeca. Begin 2014 start een nieuw project om zelfstandig ondernemerschap onder jongeren te stimuleren, de Buzinezz Club. Doel hiervan is om 25 jongeren met een uitkering te begeleiden bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Bron: Dichtbij.nl/denhaag, Pim Scheffer, 18 december 2013

Waar ben je naar op zoek?