Het stadsbestuur is nu ongeveer een jaar aan de slag. Daarom maakten we gisteren tijdens de gemeenteraad de balans op, tijdens de bespreking van de programmarekening. Het coalitieakkoord werd vorig jaar in een kas gepresenteerd, warm en vol met mooie planten en bloemen. Maar de situatie buiten de kas en in de stad is niet altijd warm en gezellig. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, bepaalde wijken gaan op slot en de rode loper wordt voor beleggers uitgerold. En ook voor ouderen en kinderen breken zware tijden aan door de keiharde bezuinigingen op het welzijnswerk. Daarom deed ik een simpele maar duidelijk oproep aan het stadsbestuur: kom uit die kas en wees eerlijk en sociaal voor de stad.
Lees hier mijn inbreng terug!
Verliezen we de grip over onze Haagse grond?
Het is een enorm technisch en complex onderwerp. Maar via ons grondbeleid, kan de gemeente dingen voor elkaar krijgen die jou en mij niet alleen lukken. Denk aan het weren van malafide huisjesmelkers. Het voorkomen van verkamering in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat. Terwijl de Haagse woningmarkt steeds meer een potje Monopoly lijkt – er is een levendige handel in woningen om ze te verhuren – hoopt het stadsbestuur juist speculatie te stimuleren. Want dat kan het gevolg zijn van de verkoop van de erfpacht voor een habbekrats. Aan eigenaar-bewoners, maar ook aan grote vastgoedpartijen, beleggers en huisjesmelkers.
Eeuwigdurend onverstandig, om in termen van erfpacht te spreken. In de Telegraaf leg ik uit hoe wij er in zitten. We zouden er gisteren over besluiten, maar omdat het erg laat werd, is het onderwerp uitgesteld. Hebben we nog twee weken om duidelijk te maken hoe onverstandig het is wijken als Leyenburg, Rustenburg-Oostbroek, Spoorwijk, Laak Centraal en Mariahoeve straatje voor straatje in de uitverkoop te doen.
Winkelstraten in verval? In actie!
We kennen allemaal wel zo’n winkelstripje. Krijgt niet meer alle aandacht (het valt namelijk buiten de hoofdwinkelstructuur), want echt levensvatbaar lijkt het niet meer. Maar ondertussen is er leegstand en gebeuren er soms dingen, die je liever niet hebt. Geblindeerde ramen, hangjeugd, of gewoon een buitenruimte waar het niet fijn verblijven is. Bewoners van de Goeverneurlaan (Laak), Jan Luijkenlaan (Moerwijk) en het Denenburg (Mariahoeve) trokken bij ons aan de bel. Probeer er wat van te maken, want aan verloedering heeft niemand iets. Gisteren dienden we hiervoor een motie in, die werd aangenomen. Hopelijk nu snel actie!
De plannen voor sociale woningbouw liggen er, nu moet er worden doorgepakt
“In geouwehoer kun je niet wonen.” Deze tijdloze uitspraak van Jan Schaefer zullen veel PvdA’ers wel kennen. Schaefer was bouwwethouder in Amsterdam in de jaren ’80, maar zijn uitspraak is in Den Haag vandaag de dag minstens zo relevant. Deze week presenteerde het stadsbestuur zijn plannen voor de sociale woningbouw. Het is mooi dat de Haagse corporaties nu alles doen wat in hun vermogen ligt; en dat is meer dan de afgelopen jaren. Maar de kans dat de ambitie van het stadsbestuur slaagt is klein.
Lees hier onze uitgebreide reactie en hier een artikel in het AD.
De overlast Spoorwijk moet stoppen
Rommel, rondhangende jeugd en drugsgebruik. De bewoners rond de Schimmelweg in Spoorwijk zijn de overlast helemaal zat. Bewonersorganisatie Spoorwijk deed in de Telegraaf een terechte oproep: zorg dat de overlast stopt. Wij vroegen deze week het stadsbestuur dan ook om actie te ondernemen en de handhaving te intensiveren. Maar ook niet onbelangrijk, zorg ook dat de leefomgeving op orde is, bijvoorbeeld door betere straatverlichting of het plaatsen van meer prullenbakken.
Ook in de Binck Blocks (Binckhorst) geen betaalbare huurwoningen?!?
Het wordt vast een mooie toren, de Binck Blocks. Over een jaar begint de bouw van deze 115 meter hoge woontoren op de Binckhorst, met ongeveer tweehonderd appartementen. Met genoeg betaalbare woningen, toch? Dat stond toch in de originele gunning? Dat was toch afgesproken?
Maar nee hoor. Deze week vernomen we dat er ook in dit bouwproject toch geen betaalbare woningen komen en dat de ontwikkelaar zich aan de afspraken onttrekt. En het is helaas een trend. Eerder bleek dat in het Cultuurcomplex op het Spuiplein en in de woontorens aan de Grotiusplaats ook opeens geen betaalbare woningen komen. Ik vroeg het stadsbestuur om opheldering. Omroep West schreef erover en ik vertelde erover op de radio (luister vanaf minuut 40!).
Onze volle steun voor de staking van HTM
Afgelopen woensdag ging het personeel van HTM staken. En terecht! Onze Haagse tram- en busbestuurders verdienen een fatsoenlijke loonsverhoging, minder hoge werkdruk en meer vaste banen. Janneke ging in de vroege ochtend bij de HTM busremise aan de Telexstraat langs om de stakers te supporten en een hart onder de riem te steken.
Keti Koti
Keti Koti: wat een mooi feestdag! Elk jaar vieren we op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In Rotterdam en Amsterdam werd groots uitgepakt met optochten en feesten. In Den Haag blijven we helaas nog steeds achter, terwijl we de internationale stad van vrede en recht zijn. Daarom blijft de strijd van Mikal voor een officiële slavernijherdenking en een slavernijmonument in Den Haag zo enorm belangrijk. Want ook in onze stad verdient ons slavernijverleden alle aandacht.
Komend weekend
Nog twee nachtjes slapen en het is zover: onze Oranje Leeuwinnen spelen de WK finale! Langzaam maar zeker begint het te kriebelen en de spanning te stijgen. Ik ga zondag zeker kijken met de kinderen. Ook onze eigen Oranje-leeuwin Janneke er klaar voor, al begreep ik dat zij dit weekend ook een bezoekje Tour de France-start doet in Brussel. Ik ga morgen even kijken bij het Wijkfeest LaakCentraal, waar ADO morgenmiddag oefent tegen de amateurs van HVV Laakkwartier. Gaat een leuk weekend worden!